Ugrás a tartalomra

Együtt énekelt a város a gyermekekért, a pedagógusokért, az oktatásért Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. szeptember 20. kedd 19:18
A borongós, hűvös időjárás ellenére is diákok, szülők, nagyszülők. tanárok és miskolciak töltötték meg kedd délután a Szent István teret, hogy közösen elénekeljék a Mi vagyunk a Grund! című dalt a Pál utcai fiúk musicalből, ami a mostani oktatási tüntetések jelképévé vált. Az akció egy újabb kiállás volt a felmentett hermanos igazgatóhelyettes és a magyar oktatási rendszer megújítása mellett.

Újabb figyelemfelkeltő akciót szervezett a Miskolci Herman Ottó Gimnázium közössége, ezúttal a gyermekek világnapján, szeptember 20-án. Közös éneklésre invitáltak mindenkit, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat az elitgimnázium leváltott igazgatóhelyettese, Dezsőfi György felé, illetve a magyar oktatás - sokak szerint - siralmas állapotára is fel kívánták hívni a figyelmet.

Képgalériánk a közös éneklésről. Fotók: Horváth Csongor

Hogy valós társadalmi problémáról beszélhetünk, erősíti az is, hogy - kortól és nemtől függetlenül - széles rétegeket megmozgat, és véleménynyilvánításra sarkall a téma. Több szépkorú is jelen volt a Szent István téren.

- Hogy miért jöttem el? Bár már nincs olyan gyermekünk, unokánk - legalábbis nem itt él, Magyarországon -, aki még tanulna, de én magam fiatalon pedagógusnak készültem, az szerettem volna lenni - magyarázta a nyugdíjaskorú Mária, miért tartotta fontosnak megjelenni a közös éneklésen. - Máshogy alakult az életem, de belül a mai napig él bennem a tanári pálya iránti szeretet. Átérzem tehát az oktatók helyzetét, és szolidaritást vállalok minden tanárral.

Az érzés közös, generációkat köt össze - Gabriella és Hella, a Herman diákjai hasonló érzelmekről nyilatkoztak lapunknak.

- Kiállunk a tanárainkért és az oktatásért. Azt szeretnénk, hogy az oktatóinknak, és így nekünk is jobb legyen a helyzetünk az iskolákban. Mindannyiunknak vannak tanár barátai, ismerősei, pontosan tudható, milyen nehéz helyzetben vannak jelenleg. Változásra van szükség - mondták. A gimnazisták egyébként elárulták, a kezdetektől nyomon követik az eseményeket; részt vettek a korábbi élőláncban és az azt követő vonuláson is.

- Nagyon szeretjük a felmentett igazgatóhelyettesünket, jó tanárnak és jó vezetőnek tartjuk, kiállunk mellette - tették hozzá.

Az országos munkabeszüntetéseknek egy kísérőrendezvénye volt a mostani, a szervezők szándéka az volt, hogy a társadalom szélesebb köreit bevonják, és elmondják nekik az oktatás évek óta húzódó problémáit.

Varga Andrea alpolgármester és Pilz Olivér

- A szolidaritás kifejezése mellett ez egy jelzés is, hogy most már nagyon sürgős változásra van szükség az oktatási rendszerben - mutatott rá Pilz Olivér, a Herman tanára. - Azt szeretnénk, hogy ennek a változásnak a megalapozása átláthatóan és konszenzus alapján történjen, pártpolitikán felül álljon.

Azt is megtudtuk tőle, hogy kollégáját, Dezsőfi Györgyöt nem helyezték vissza az igazgatóhelyettesi pozícióba, és most már szöveges indoklást is kapott a felmentéséhez.

- Jelen állás szerint jogi útra fog terelődni az ügy, hiszen nem volt alapja a felmentésének. Sehol nincs ugyanis kimondva, hogy egy iskolavezető ne fejezhetné ki akár polgári engedetlenség útján az elégedetlenségét. Maximum etikai vétségről lehetne szó, nem volt tehát arányos a büntetés - szögezte le Pilz Olivér.

Seres Ildikó a színpadon

A közös éneklést Seres Ildikó színművész, tanár vezette (több színművész is jelen volt egyébként az éneklésnél - a szerző). Köszöntőjében a gyermekek világnapja kapcsán a tanuláshoz való jogot emelte ki.

- Anyaként, tanárként csak azt kívánhatom minden fiatalnak, hogy tanulóéveiket olyan csodálatos pedagógusok kísérjék, akikhez nekem volt szerencsém - fogalmazott, hozzátéve: ma Magyarországon sajnos napi szinten tapasztalhatjuk, milyen sok probléma van az oktatásban.

- A gyermekek, és így az ország jövőjének formálásában a család mellett a legmeghatározóbb elem az oktatás. Állapotának sürgős, de szakmailag megalapozott, széleskörű, és átlátható társadalmi vitában kiérlelt javítására van szükség. Ma ennek adunk hangot - szögezte le.

A szervezőktől megtudtuk, ha nem változnak a dolgok, akkor lesz folytatás, de részleteket egyelőre nem árultak el.

Veres Pál polgármester

Mielőtt feloszlott volna a tömeg, a szervezők köszönetet mondtak Veres Pál polgármesternek, a Miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi tanárának, igazgatójának a támogatásért, a Herman közösségének pedig a szervezésért.

Mint ismert, a tanár-diák közös akciók előzménye, hogy két héttel ezelőtt közel negyven hermanos tanár a polgári engedetlenség eszközéhez volt kénytelen nyúlni, mert - véleményük szerint - elvették tőlük a sztrájkjogot, megalázóan alacsonyak az oktatói fizetések, nincs megfelelő utánpótlás, miközben a tanári kar elöregedőben, többen elhagyják a pályát. Így aztán a tanárok terhei egyre nőnek.

Az egynapos akciónak alig pár nap múlva komoly következménye lett: a fenntartó tankerületi központ felmentette a polgári elégedetlenségben vezetőként részt vevő igazgatóhelyettest, Dezsőfi Györgyöt. A szóbeli indoklás szerint azért, mert szerepet vállalt a polgári elégedetlenség megszervezésében - ezt egyébként Dezsőfi tagadta. A többi tanár szintén levelet kapott a tankerülettől, amiben kilátásba helyezték kirúgásukat, amennyiben hasonló akcióra adnák a fejüket.

A történet itt nem ért véget: egy héttel a polgári engedetlenség után élőláncot szervezett a Herman közössége az iskolához. A szervezés olyannyira jól sikerült, hogy a gimnázium és a mellette álló tornacsarnok épületét is körülfonták a feketébe öltözött diákok, szülők, tanárok. Bőven ezer fölötti volt a létszám.

Az élőláncot vonulás követte, már a diákok szervezésében több százan mentek a Selyemrétre, a Miskolci Tankerületi Központhoz. Itt a diákok képviselői felolvasták petíciójukat, amit aztán le is tettek a tankerületi igazgató asztalára. Ebben egyebek mellett az igazgatóhelyettes felmentésének visszavonását, valamint az oktatás és a tanárok helyzetének javítását követelték.

A szeptember 12-i élőlánc és vonulás magas támogatottságát látva, illetve azért, mert ezek hatására nem történt változás egyik követeléssel kapcsolatban sem, szervezték meg a mostani akciót a gimnázium tanárai és diákjai.

További hírek

Olvasnivaló