Ugrás a tartalomra

„Éjfélig mindenkinek haza kell érnie” – újabb intézkedéseket vezet be a kormány

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. november 03. kedd 19:28
Kedd éjféltől ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet. Bezárják a szórakozóhelyeket, ingyenes lesz a parkolás – egyebek mellett ezeket jelentette be kedden Orbán Viktor miniszterelnök.

A Kormány mai ülésén áttekintette a járványügyi helyzetet hazánkban és európai összefüggésben is.

Az itt hozott döntések alapján rendezvényeken, sportrendezvényeken, színházakban, mozikban csak minden harmadik széken lehet ülni és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak. Ha kell, pénzbírságot szabnak ki, azokat a helyeket pedig azonnal bezárják, ahol nem tartják be a szabályokat – figyelmeztetett a kormányfő.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását a szórakozóhelyeken lehetetlen kikényszeríteni.

A javaslatukra a szórakozóhelyeket bezárják, éjfél és hajnali 5 óra között kijárási korlátozást léptetnek életbe. Ez azt jelenti, hogy éjfélig mindenkinek haza kell érnie. A tömegközlekedési eszközökön tapasztalható zsúfoltság elkerülése érdekében a reggeli és a déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, és újra ingyenessé tették a parkolást.

Orbán Viktor rendkívüli bejelentése

A járvány terjedése felgyorsult. Ausztriában már másfélszer annyi az 1 millió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon. Nyugaton még ennél is rosszabb a helyzet. Ez azért fontos, mert a tapasztalatok szerint hazánk 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. December közepére a kórházak elérhetik a teljesítőképesség határát – tette hozzá a miniszterelnök, aki egyúttal emlékeztetett: az idősek és a krónikus betegek életét veszélyezteti leginkább a koronavírus. – Eljött tehát az ideje az újabb lépéseknek, amikkel megvédhetjük a kórházak működőképességét, az idősek életét. A politikai vitákat félre kell tenni, gyors cselekvésre, időben meghozott intézkedésekre van szükség.

Úgy döntött a kormány, hogy kedd éjféltől ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet. Arra kérik az országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg.

Orbán Viktor végül elmondta: az orvosok bérét megemelik, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésre állnak. Kórházi ágyak tekintetében Európában a 3., lélegeztetőgépek tekintetében világelsők vagyunk.

– A végső megoldás a vakcina, ami már látótávolságon belül van. Addig kell kitartani, amíg meg nem érkezik. Ebben az ügyben tárgyalunk az Európai Unióval, Oroszországgal, Izraellel és Kínával is.

További hírek

Olvasnivaló