Ugrás a tartalomra

„Éjfélig mindenkinek haza kell érnie” – újabb intézkedéseket vezet be a kormány

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. november 03. kedd 19:28
Kedd éjféltől ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet. Bezárják a szórakozóhelyeket, ingyenes lesz a parkolás – egyebek mellett ezeket jelentette be kedden Orbán Viktor miniszterelnök.

A Kormány mai ülésén áttekintette a járványügyi helyzetet hazánkban és európai összefüggésben is.

Az itt hozott döntések alapján rendezvényeken, sportrendezvényeken, színházakban, mozikban csak minden harmadik széken lehet ülni és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak. Ha kell, pénzbírságot szabnak ki, azokat a helyeket pedig azonnal bezárják, ahol nem tartják be a szabályokat – figyelmeztetett a kormányfő.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását a szórakozóhelyeken lehetetlen kikényszeríteni.

A javaslatukra a szórakozóhelyeket bezárják, éjfél és hajnali 5 óra között kijárási korlátozást léptetnek életbe. Ez azt jelenti, hogy éjfélig mindenkinek haza kell érnie. A tömegközlekedési eszközökön tapasztalható zsúfoltság elkerülése érdekében a reggeli és a déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, és újra ingyenessé tették a parkolást.

Orbán Viktor rendkívüli bejelentése

A járvány terjedése felgyorsult. Ausztriában már másfélszer annyi az 1 millió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon. Nyugaton még ennél is rosszabb a helyzet. Ez azért fontos, mert a tapasztalatok szerint hazánk 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. December közepére a kórházak elérhetik a teljesítőképesség határát – tette hozzá a miniszterelnök, aki egyúttal emlékeztetett: az idősek és a krónikus betegek életét veszélyezteti leginkább a koronavírus. – Eljött tehát az ideje az újabb lépéseknek, amikkel megvédhetjük a kórházak működőképességét, az idősek életét. A politikai vitákat félre kell tenni, gyors cselekvésre, időben meghozott intézkedésekre van szükség.

Úgy döntött a kormány, hogy kedd éjféltől ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet. Arra kérik az országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg.

Orbán Viktor végül elmondta: az orvosok bérét megemelik, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésre állnak. Kórházi ágyak tekintetében Európában a 3., lélegeztetőgépek tekintetében világelsők vagyunk.

– A végső megoldás a vakcina, ami már látótávolságon belül van. Addig kell kitartani, amíg meg nem érkezik. Ebben az ügyben tárgyalunk az Európai Unióval, Oroszországgal, Izraellel és Kínával is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!