Ugrás a tartalomra

Elemző: a kormány döntései is befolyásolták a magas inflációt

atv.hu
Utoljára módosítva
2023. január 14. szombat 07:54
24 és fél százalékos volt decemberben az infláció - közölte reggel a Központi Statisztikai Hivatal. Ez a legmagasabb mértékű áremelkedés az Európai Unióban az Eurostat adatai szerint. Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádióban az EU-s szankciókat jelölte meg a magas infláció okaként. A híradónk által megkérdezett elemző szerint viszont a kormány is tett azért, hogy így elszálljanak az árak. Az ATV Híradó riportja.

1990 forint az őszi fokhagyma, 1390 a paprika, 390 a francia burgonya kilója az egyik pécsi piacon. A vásárlók közül sokan már nem is tömegre, hanem darabra vásárolnak élelmiszereket. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölte a decemberi inflációs adatokat. Az összáremelkedés 24,5%-ot tesz ki. A lakossági energia után az élelmiszerek ára emelkedett a legnagyobb mértékben. Közel 45 százalékkal fizetünk többet ezekért a termékekért, mint egy évvel ezelőtt.

Leginkább a sajt, a tojás és a kenyér ára emelkedett – több mint 80 százalékkal kérnek el többet a kereskedők, mint az azt megelőző évben, de a száraztészta is hetven százalékkal drágult. „Itt ez a nyavalyás szankciós rendszer, amitől az infláció meg az energiaárak az egekben” - ezzel magyarázta Orbán Viktor, hogy mi okozza az Európai Unió legmagasabb áremelkedését. Az Eurostat adatai szerint ugyanis Magyarországon volt a legnagyobb mértékű az infláció. Ez az érték az összes szomszédos országban 18 százalék alatti, az EU-átlag pedig kevesebb mint fele a magyarországinak. A miniszterelnök szerint egyszerű a megoldás.

Ha a szankciókat megszüntetnék, akkor pillanatok alatt az energia ára leesne, és vele együtt az általános árszínvonal vagyis az infláció is, azonnal megfeleződne. Beke Károly, a Portfolio elemzője szerint: „valószínűleg nem lenne 8-10 százalék most a háború nélkül, és a szankciók nélkül”.

Az ATV Híradója által megkérdezett elemző szerint az Oroszországgal szemben hozott EU-s intézkedések valóban hozzájárulnak a világszerte tapasztalható áremelkedésekhez, de Magyarországon a folyamat már jóval a háború előtt megindult. Beke Károly szerint a kormány döntései is befolyásolták az inflációt.

„A forint gyengülése, a kormány által bevezetett árstopok, amiknek a veszteségét a kereskedők igyekeztek szétteríteni más termékekre, vagy a kiskereskedelemre kivetett különadót említhetjük” – fogalmazott Beke.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!