Ugrás a tartalomra

Elfogadták a színházak működését is érintő kulturális törvénycsomagot

hirado.hu/index.hu
Utoljára módosítva
2019. december 11. szerda 14:25
Az Országgyűlés elfogadta a színházak működését is érintő kulturális törvénycsomagot – közölte az M1 Híradója. A parlament 115 igen, 53 nem és 3 tartózkodó szavazattal hagyta jóvá a kormány javaslatát, amely állami, önkormányzati és közös fenntartású színházak létrejöttét teszi lehetővé. A törvény kimondja, hogy a kulturális intézmény működtetéséért a fenntartó a felelős.

Párbeszédes, MSZP-s és DK-s képviselők a szavazás alatt tiltakozásul felálltak, és fekete maszkot tartottak az arcuk elé.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Miskolc vezetése is tiltakozott a kultúrpolitika központosítása ellen. A polgármesteri hivatal által kiadott közlemény kihangsúlyozza: „a kormánypártok által beadott törvényjavaslat ugyanis egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítené el a színházak önálló, szabad működését."

Az Index összeszedte, miről is szól a törvény:

Mostantól lesznek közös működtetésű színházak, eddig csak állami és önkormányzati fenntartású színházak voltak. Ezek megmaradnak, de ha egy színház működéséhez állami támogatást fogad el, akkor közös működtetésűnek minősül.

A közös működtetést az önkormányzat kérvényezi, és kormányhatározatban döntenek róla. Ez tehát nem kötelező, hanem egy lehetőség.

A közös működtetésről egyedi megállapodást köt az önkormányzat és a kormány, ez garantálja a színház művészi szabadságát, ám részletes szabályokat határoz meg, ideértve a "vezetői kinevezés módját is".

... és azt is, ami végül nem történt meg:

A kormány nem szerzett általános főszabályként jogot arra, hogy kinevezze az önkormányzati színházak igazgatóit.

Nem üresítették ki, vagy szüntették meg a Nemzeti Kulturális Alapot, sőt a Fekete Péter államtitkár azt is tagadja, hogy valaha létezett ilyen szándék.

Nem vonták meg a független színházak működési támogatását, ezt egyébként a Vidnyánszky Attila vezette, kormánypárti szakmai szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság sem akarta.

Nem hozták létre a Demeter Szilárd-féle Magyar Nemzeti Kultúrközpontot.

További hírek

Olvasnivaló