Ugrás a tartalomra

Énekszó és fegyverbemutató – különleges napja volt a kórházban fekvő gyerekeknek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. november 25. péntek 15:41
Nem mindennapi „elfogadóparancsot” kapott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság BÜKK Bevetési Alegysége pénteken. A megyei kórházban fekvő kis betegeket lepték meg egy látványos rajtaütéssel. 
Fotó: Horváth Csongor

Az Elfogadóparancs II. rendezvény korábbi nagy sikere után, az Elfogadóparancs III.-ra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház felkérésére került sor november 25-én a Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) tornatermében. – tudtuk meg Dobi Tamás rendőr századostól a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztály sajtóreferensétől. 

„Egy hónappal ezelőtt voltunk itt a kórházban a kis pácienseknél, akkor az elfogadóparancs kettő keretében mutatták be a kommandós kollégáim a szakmai tudásukat, illetve megismerkedhettek az eszközeikkel a gyerekek. Ez a program annyira jól sikerült, és olyan nagy hatást gyakorolt a kis betegekre, hogy a kórház újra meghívta a kollégáimat. Most egy kisebb bemutató keretében azonban egy újabb meglepetéssel is szolgáltunk a kis páciensek számára, amikor is a Tappancshangok nevű együttes három számot adott elő nekik, igen zajos sikerrel. Ennek az attrakciónak további érdekessége, hogy az énekes Horváth Richárd rendőr zászlós, a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársa. A bemelegítő dallamok közt szerepelt a korábban már nagy sikert aratott „A piros az tilos”, illetve egy saját szerzemény, a rendőrök munkáját bemutató „Kék a vérem” című szám is” – mondta a szóvivő. 

Fotó: Horváth Csongor

Hozzátette: „A koncert után nem csak dalban, hanem a gyakorlati életben is bemutattuk a rendőri élet rejtelmeit a kis páciensek számára. Úgy tudjuk, hogy a tartós betegápolásra szoruló kis pácienseknél egy-egy ilyen program akár két-három hétre is olyan energiát és muníciót ad, amely segíti a gyógyulást, és nem titok, hogy egy ilyen kapcsolat vagy találkozás velük, számunkra is nagyon fontos, és minket is feltölt.”

Fotó: Horváth Csongor

A meglepetésnek szánt mini koncertet követően a Bükk Bevetési Alegység bemutatta azokat a fegyvereket, eszközöket, amelyeket a munkájuk során használnak, illetve használtak. A gyerekek ezt követően megismerkedhettek az eszközökkel, sőt fel is próbálhatták azokat. Megtudtuk, hogy az ilyen gyógyító látogatások gyakorlattá válnak, máris tervezik a következő bemutatót a kis páciensek számára, amiről annyit már tudni lehet, hogy kutyák is részt vesznek majd benne.

Fotó: Horváth Csongor

Révész János a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója elmondta, hogy a kórházban fekvő gyerekeket már a korábbi rendőrségi bemutató is gyógyulást segítő energiával töltötte fel, akárcsak a mostani találkozó. 
„Ezek a gyermekek a gyerek rehabilitációs központ lakói, ami azt jelenti, hogy van, aki hat-nyolc hetet, de olyan is, aki akár hónapokat tölt itt. Nyilvánvalóan egy ilyen intézményben van egy megszokott napirend, ami az életet némileg monotonná teszi. Ezek a rendezvények kifejezetten alkalmasak arra, hogy ebből a monotóniából a gyerekeket kizökkentse, és némi frissességet, újdonságot hozzanak az ő életükbe. Ennek a mai eseménynek ez a közvetlen haszna. A másik hasznát abban látom, hogy a rendőrök, a habitusukból, munkájukból adódóan, nyilván az állampolgárokat egyfajta távolságtartásra kényszerítik a hétköznapokban. Azt gondolom, a gyerekek itt a rendőröknek egy teljesen más oldalát ismerik meg, és ez kiválóan alkalmas arra, hogy a későbbi bizalmat, illetve együttműködő készséget valamilyen formában megalapozza” – ismertette a főigazgató. 

Fotó: Horváth Csongor

Kiemelte: „Ez volt a második alkalom, amikor a rendőrök itt voltak, és aki bent volt a teremben, láthatta azt, hogy a gyerekek szinte tomboltak az örömtől és rendkívül jól érezték magukat. Abban állapodtunk meg a rendőrséggel, a Bükk Bevetési Alegységgel, hogy próbálunk egy folyamatos együttműködést kialakítani, amely két irányú, a kórház is segíti a rendőrség munkáját a maga eszközeivel. Őket pedig szeretettel várjuk vissza, legközelebb december másodikán, amikor már a kutyákat is hozzák a gyerekeknek. Az vélhetően szintén egy nagyon népszerű program lesz” – tájékoztatott Révész János.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!