Ugrás a tartalomra
A víz az élethez nélkülözhetetlen természeti erőforrás. Erre az egyszerű igazságra mutat rá újra és újra a víz világnapja, amelynek alapvető célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, valamint arra a tényre, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog – erről beszélt Tassonyi Annamária, a Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezetének elnöke a víz világnapján, a Miskolci Egyetemen rendezett konferencián.
On
A víz világnapja alkalmából ivókutat avattak csütörtök délelőtt Lillafüreden, a Pávai Vajna Ferenc emlékoszlop közelében. A magyar hévízkutatás úttörőjének köszönhetően ma az országban 18 gyógyvízkút van – a geológus Lillafüreden is végzett kutatófúrást 1926-tól. Az ivókutat az Aba-Szer és Fémbútor Kft. adományozta Bükki Víz Közalapítványnak.
Barabás Márton megmutatta, hogy a muzsika remek múzsa, a lélekkel teli hangszereknek nem kell meghalniuk. Kiállítása csütörtökön nyílt a Herman Ottó Múzeum Miskolci Galériájában.
Különleges színházbejárással várják az érdeklődőket március 27-én 16:00 órától a miskolci teátrumban.
Harmadik alkalommal várja a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál a tánc szerelmeseit a Miskolci Nemzeti Színházban. Az április 24-27. között zajló találkozóra a Miskolci Balett neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg idén is, akiknek színvonalas produkciói a kortárstánc legújabb trendjeit, különleges irányait képviselik, így az érdeklődők egy sűrített képet kaphatnak a kortárstánc mai világáról.
Egy nagyobb testű kutya naponta akár öt liter vizet is megiszik. A Miskolci Állatsegítő Alapítványnál jelenleg csaknem háromszáz gazdátlan állat van. Rájuk is gondoltak a víz világnapján. A miskolci vízilabda és úszósport képviselői pórázt ragadtak és sétálni vitték a telep lakóit. A Bükki Víz Közalapítvány 1 köbméteres víztartályt ajándékozott az alapítványnak.
On
A Farkasréti temetőben családtagok, barátok, tisztelői és pályatársak búcsúztak a március elején, 81 éves korában elhunyt énekestől. Miskolc város utolsó üzenetét Kriza Ákos polgármester személyesen vitte el a szertartásra.
Az intézményben hetedik éve szerveznek programokat egyetemistáknak. Jogász-, gazdász- és informatikushallgatók ismerkedtek az ott folyó munkával csütörtökön.
On
A munkaerőhiányról, a digitalizációról és a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos csomagjáról is szó esett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei szervezetének éves közgyűlésén.
Egy régi parasztház és a hozzá tartozó gazdasági épület felújításával 12 fogyatékkal élő személy számára alakítottak ki a Baráthegynél egy önálló életvitelt biztosító családias otthont. Az összességében mintegy 60 millió forintból felépült Fűzfás házat szerdán adták át ünnepélyes keretek között.
Ami az embernek a víz, az a teknősnek a saláta, a guanakónak a kaktusz, a szurikátának pedig a lisztkukac. A víz világnapjához a Miskolci Állatkert és Kultúrpark is csatlakozott. A látványetetéseken bemutatták, hogyan jutnak folyadékhoz természetes élőhelyükön a szavannák és félsivatagok lakói.
On
Folyamatosan lehet csatlakozni a vasárnapig tartó TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű országos szemétszedési akcióhoz. Miskolcon is több helyen szednek szemetet a napokban. Miskolcon tavaly nyáron létrehozták a zöld kommandót is.

Programok

-
Művészetek Háza
-
Ady Endre Művelődési Ház
-
Tompa Mihály Könyvtár és Petőfi Sándor Könyvtár
-
-
Népkerti Vigadó