Ugrás a tartalomra

Erdei szakasszal bővült a miskolci kerékpárút-hálózat

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. július 04. kedd 20:10
A Mexikóvölgyet és Komlóstetőt összekötő szakaszt kedden délután, ünnepélyes keretek között adták át. A beruházás részeként több mint kétszáz méteren megerősített pályaszerkezettel, több mint egy kilométeren pedig normál pályaszerkezettel készült el kerékpáros létesítmény.
Fotók: Kézdi Ákos

Elkészült a Komlóstetőt és a Mexikó-völgyet összekötő erdei kerékpárút. A kedd délután tartott ünnepélyes átadón Veres Pál polgármester hangsúlyozta, a folyamatosan bővülő miskolci kerékpárút-hálózat nemcsak azért fontos, mert a kerékpárral közlekedő városlakók könnyebben, gyorsabban és biztonságosabban közlekedhetnek, hanem azért is, mert a Miskolcot átszelő hálózat bővítése hozzájárul az aktív turizmus élénkítéséhez, esetleges új munkaadók megjelenéséhez, mindez által pedig a helyi gazdaság fejlődéséhez, a miskolciak jólétéhez.

- Jól látszik, hogy egyre nagyobb az igény az alternatív, illetve a mikromobilitási közlekedési eszközök iránt. Jól látjuk azt is, hogy az aktív turizmus keresi térségünket, hiszen itt, a Bükk lábainál városunk különleges lehetőségekkel bír, ezeket az adottságokat pedig ki is kell használnunk. A Mexikó-völgyet és Komlóstetőt összekötő szakasz erdőben halad, a kerékpárutat használók valóban érezhetik a Bükk közelségét – fogalmazott a városvezető.

Mint mondta, az idetelepülő cégek is felmerülő kérdéseik sorába illesztik azt, hogy munkavállalóiknak milyen lehetőségeik vannak a szabadidejük eltöltésére. - Mindig büszkén mondom, hogy ilyen adottságokkal rendelkező város talán nincs még egy Magyarországon, de Európában is ritka – jelentette ki. Hozzátette, amint az európai uniós források elérhetőek lesznek, a város szeretné folyatni a fejlesztéseket.


- A célunk elsősorban az, hogy az itt élők jólétét szolgáljuk, de segítsük az ide betelepülő vállalkozókat, és az ide ellátogató turistákat is. Ehhez a célhoz kapcsolódik a májusban átadott, Miskolcot Felsőzsolcával összekötő kerékpárút, de ide sorolható az ipari parkok fejlesztése is. Folytatjuk a munkát, hogy még több, a mostanihoz hasonló kerékpárszakaszt tudjunk majd átadni, még az idén is – hangsúlyozta Veres Pál.

A Mexikó-völgyet és Komlóstetőt összekötő szakasz részeként a Mexikó-völgy utcai buszfordulótól 203 méter hosszban megerősített pályaszerkezettel, innen 1179 méter hosszban normál pályaszerkezettel létesült új erdei kerékpárút. A végszelvény a Vörösbérc utcához csatlakozik, a Cserfa utca, Szántó Kovács János úton pedig kerékpáros nyomot festettek fel háromszázötven méteren. A felfestés tovább folytatódik a Mexikóvölgy utca-Muhi utca- Szervezet utca-Ferenczi Sándor utca – Tokaji Ferenc utca – Bartók Béla utca között meglévő burkolaton kétezer-hétszáz méteren. Egy harmadik szakasza is van a fejlesztésnek: kerékpáros nyomot festettek fel a Kondor Béla utcában az Árpád és Szarkahegy utcák között.

- Az erdőben egy olyan szervizút működik, amit az Északerdőnek el kell érnie, ezért volt szükséges az út első negyedén megerősített pályaszerkezetet építeni. Az utat kizárólag az Északerdő munkatársai használhatják, ezért terveztünk ide sorompót is – ismertette Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője. Emlékeztetett, az aktuális uniós ciklusban, 2023 végéig több mint 10 kilométer kerékpárút épül meg Miskolcon.

- A tendenciát szeretnénk folytatni, és továbbépíteni a kerékpárutakat. Már elkészültek a Diósgyőr-Lillafüred kerékpárút tervei is, amennyiben megérkeznek az uniós források, akkor indulhat annak a szakasznak is a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárása – tájékoztatott Miklós Viktor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!