Ugrás a tartalomra

Lassan beindul az élet Miskolcon is

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. május 05. kedd 16:49
Miskolcon is kinyithattak az éttermek, kávézók, üzletek, de továbbra is szigorú szabályok vannak érvényben. A vendéglátóhelyek például csak kint fogadhatnak vendégeket. Az üzletekben és tömegközlekedésben pedig szájmaszkot kell viselni. Újraindultak a nem életmentő egészségügyi szolgáltatások és a magánorvosok többsége is rendel. Egyes egészségügyi ellátások igénybevételéhez viszont negatív koronavírus tesztre is szükség van.
Fotó: Mocsári László

A különböző magánorvosi szolgáltatások igénybevételéhez is be kell tartani a szabályokat. Testhőmérséklet mérés, kézfertőtlenítés és egy nyilatkozat arról, hogy a páciens nem járt külföldön – ezek az intézkedések elengedhetetlenek az Erzsébet Fürdőben is. Az intézményben az orvosok többsége újra rendel. „Most az orvosainknak a 60-70 százaléka már dolgozik. Május 15-től már a 80 százalékuk és a hónap végén már szinte minden orvos munkába fog állni” – mondta el Mohácsi Gábor, az Erzsébet Fürdő tulajdonosa.

A háziorvosi és fogászati ellátások, illetve szakrendelések is újraindulnak. A betegeknek telefonon kell időpontot kérniük és óránként négy beteg ellátása engedélyezett. Minden beteg után fertőtleníteni kell a helyiséget. Bizonyos egészségügyi ellátások igénybevételéhez viszont negatív koronavírus tesztre van szükség.

Az élet láthatóan megpezsdült Miskolcon is. Kinyithattak a vendéglátóhelyek, megteltek a kávézók teraszai, ugyanis csak kint fogadhatnak vendégeket. Az újraindulást az önkormányzat is segíti. „Például a közterület használati díjakat az évre elengedték, így nem kell fizetni azért, hogy megnyithassuk a teraszt, ami ugye 1 hónap zárva tartás után nagy segítség” – sorolta Porcsalmi Marcell, a Sarokház Kávézó munkatársa.

Nemcsak a kisebb vállalkozások örültek a szabályok enyhítésének. Körülbelül 40 nap után újra kinyitott az egyik legnagyobb sporteszközöket árusító üzlet. A sportolási kedv láthatóan a karantén alatt sem múlt el, hiszen hosszú sorban várakoztak a vevők. Egyszerre ugyanis a jelenlegi szabályok szerint maximum 45 ember tartózkodhat bent. „Természetesen megkérjük vásárlóinkat a maszk viselésére, az alapvető higiéniai szabályok betartására – jelentette ki Dovák Dávid, a miskolci Decathlon Áruház igazgatója. – Több helyen az áruházban kihelyeztünk fertőtlenítő szereket illetve természetesen így lehet csak kipróbálni a fitness gépeket, kerékpárokat. És a kollégáim minden próba után letörölgetik ezeket az eszközöket.”

A szabályok enyhítése egybeesett az érettségi kezdetével, és ez érződött az MVK Zrt. járatain is. Mint Csüriné Ficsura Andreától, a cég lakossági és üzleti értékesítési csoportvezetőjétől megtudtuk, a hétfői és kedd délelőtti utasszámok alapján a villamosvonalon már kedden délutántól további két rásegítő villamost közlekedtetnek. Az MVK Zrt. folyamatosan vizsgálja az utasforgalom alakulását, hogy mely vonalakon szükséges tovább sűríteni a járatokat. A középiskolai érettségi időszak első két hetében május 4-15. között munkanapokon többlet kapacitással közlekednek a miskolci autóbuszok és villamosok: közlekedik a 2-es autóbusz, valamint rásegítő járatok indultak az 1-es és 2-es villamos, továbbá az 1-es, 14-es, 21-es, 34-es és 35-ös autóbusz vonalakon.

A korlátozások enyhítése nem jelenti azt, hogy minden szabály megszűnt. Továbbra is érvényben van, hogy az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek látogathatják. Az üzletekben a tömegközlekedésben és a piacokon a szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni. A korlátozások enyhítése csak a vidéki településekre vonatkozik, mert a fertőzések és halálozások száma jóval alacsonyabb, mint Pest megyében, illetve Budapesten. Ott az eddigi kijárási és nyitvatartási korlátozások továbbra is hatályban maradnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!