Ugrás a tartalomra

Európai Egyetemi Játékok 2022: Kiemelkedően sikeres magyar szereplés

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 01. hétfő 20:27
Magyar szempontból az eddigi legeredményesebb Európai Egyetemi Játékok (EUG) ért véget szombaton. 15 arany, 12 ezüst és 22 bronzérmet nyertek az egyetemi színekben indult egyéni versenyzők és csapatok. Az eseménynek két év múlva Debrecen és Miskolc lesz a házigazdája.
A fotókon szereplők balról jobbra: Kovács György, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség főtitkár-helyettese; Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora; Rakaczki Zoltán, az Európai Egyetemi Sportszövetség elnökségi tagja és a Miskolci Egyetemi-Atlétikai és Futball Club elnöke; Borkuti László, Miskolc városának közmüvelődési és turisztikai tanácsnoka.

A lengyelországi Lodz-ban július 17-30. között, 20 sportágban megrendezett multisport eseményen 38 európai országból több mint 400 egyetem 5000 sportolója vett részt. Magyarország 17 felsőoktatási intézményéből 314 sportoló utazott az EUG-ra, hogy 18 sportágban összemérje tudását az európai egyetemek legjobbjaival. Az eredmény önmagáért beszél: 15 arany, 12 ezüst és 22 bronzérmet nyertek az egyetemi színekben indult egyéni versenyzők és csapatok. Ezzel Magyarország az éremtáblázaton az 5. helyen végzett, megelőzve például Angliát, Németországot vagy Spanyolországot.

Az összesített rangsorban a hazai felsőoktatási intézmények közül a legjobb helyezést a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem érte el azzal, hogy az előkelő 4. helyen végzett. A Miskolci Egyetem sportolói 1 darab arany, 2  ezüst, 2  bronzérmet szereztek, ezzel a magyar felsőoktatási intézmények közül a TF és az ELTE után a 3. legeredményesebbek lettek, a több mint 400 induló felsőoktatási intézményt felvonultató sportesemény éremtáblázatán pedig a 35. helyen végeztek.

A legnagyobb Európában

A résztvevők létszámát tekintve Európa legnagyobb sporteseményének, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) égisze alatt megvalósuló Európai Egyetemi Játékoknak két év múlva Debrecen és Miskolc lesz a házigazdája. A két rendező egyetem nevében a Lodz-ban, július 30-án megtartott záróünnepségen Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora vette át stafétát jelképező zászlót.

Miskolc városát Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok, valamint Porcs Dániel sportreferens képviselte az eseményen, akik – a Miskolci Egyetem jelen lévő vezetésével közösen – számos sportversenyt és sportlétesítményt megtekintettek. Részt vettek az esemény záróceremónián amelynek fontos pillanata volt a rendezési staféta szimbolikus átvétele, valamint a 2024-es, miskolci és debreceni rendezési Európai Egyetemi Játékok Szervező Bizottsága által adott fogadáson. Információkkal látták el a fogadáson jelen lévő mintegy 25 ország képviselőjét Miskolcról, a Miskolcra tervezett versenyszámokról és egyéb programokról. A miskolci delegáció célja volt továbbá a szervezési követelmények és gyakorlatok tanulmányozása, és értékes kapcsolatok kialakítása az európai egyetemi sport meghatározó szereplőivel.  

Átvették a stafétát

Az Európai Egyetemi Játékok Szervező Bizottsága által adott fogadáson tájékoztatókkal, információkkal látták el a fogadáson jelen lévő mintegy 25 ország képviselőjét Miskolcról, a Miskolcra tervezett versenyszámokról és egyéb programokról, miközben megismerték a szervezési követelményeket és gyakorlatokat, és kapcsolatokat alakítottak ki az európai egyetemi sport meghatározó szervezeteivel és szereplőivel. 

A 2024-es miskolci sporteseményt képviselők közös célként a minden idők legjobb Európai Egyetemi Játékok megrendezését fogalmazták meg, ami nagyobb feladatnak ígérkezik, mint eddig bármikor. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a két város közreműködésével és együttműködésében – a magyar állam támogatásával – két év múlva ugyanis már 21 sportág versenyeit kínálja a 40 ország, 450 egyeteméről érkező 6000 résztvevőnek. A magas színvonalú rendezés mellett az is cél, hogy a magyar felsőoktatási intézmények a legnagyobb létszámban és minél jobban, eredményesebben szerepeljenek majd a hazai erőpróbán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!