Ugrás a tartalomra

Évente több tízmillió forintos kár éri az erdőgazdaságot falopások miatt

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 27. hétfő 13:40
A rendőrséggel és a polgárőrséggel együttműködve küzd az Északerdő Zrt. az illegális fakitermelés ellen.
Fotó: Juhász Ákos

Május közepén jelent meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által elkészített éves jelentés a hazai illegális fakitermelésről és kereskedelemről, a 2023-as ellenőrzéseinek tapasztalatai alapján. 

Az elemzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is extrém magas kockázatú maradt, és Pest vármegye is megőrizte nagyon magas kockázati besorolását, amiről korábban már hírt adtunk portálunkon. A témában arról kérdeztük az Északerdő Zrt.-t, hogy mi mindent tesznek az illegális tevékenység megfékezése érdekében. 

- Az illegális fakitermelés a legnagyobb volumenben nem az állami erdészeti társaságokat, sokkal inkább a magánerdő-gazdálkodókat érinti a vármegyében – hangsúlyozta szerkesztőségünknek írt levelében Mihók István, az Északerdő Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese. 

- A társaság készletéből történő lopás nem jellemző, azonban 500 és 1000 köbméter között változik éves szinten az illegális fakitermelés során eltulajdonított mennyiség. Ez az éves fakitermelés mennyiségének 0,2-0,4 százaléka. A kár mértéke 15-30 millió forint között mozog – tájékoztatott az erdészeti vezérigazgató-helyettes. 

Elmondta, hogy az Északerdő Zrt. szakszemélyzete az erdészeti szakmai feladatok mellett rendészeti, azaz erdő őrzési feladatokat is ellát. Továbbá több vagyonvédelmi céggel kapcsolatban áll, amik az erdőterületen őrző-védő feladatot végeznek. 

- A rendőrség, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársaival és a polgárőrség tagjaival is folyamatosan együttműködünk, rendszeresen egyeztetünk. Közös bejárásokat tartunk az érzékeny területeken. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre az erdőlátogatók személyes tájékoztatásával, a felderítésre pedig kamerák kihelyezésével – részletezte Mihók István. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!