Ugrás a tartalomra

Ez mind hatásos a koronavírus ellen – vagy mégsem

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 25. szerda 07:53
Az Internet, de különösen a közösségi oldalak kitűnő lehetőséget biztosítanak bárkinek, hogy akár a legvadabb gondolatait, számos témával kapcsolatos tippjeit széles körben megossza. Ebből a koronavírus-járvány sem maradt ki.
A legtöbb elmélet a fake news kategóriába tartozik. (Fotó: cnbc.com)

Szinte nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy hír, vagy bejegyzés, amely a legújabb biztos gyógymódról számol be a koronavírussal kapcsolatban. Ezeknek azonban nem szabad bedőlni, egyszerű lájkvadászatról vagy csak szimpla hülyeségekről van szó. Ha elkezdünk keresgélni, pillanatok alatt találhatunk tutibbnál tutibb tippeket, miként előzhetjük meg, hogy elkapjuk a koronavírust.
Amit biztosan kijelenthetünk, hogy a vírus nem pusztul el a nagyon alacsony hőmérséklettől csakúgy, mint például a forró fürdőtől sem. Habár a fokhagyma sokféle kórság ellen jó, ebben az esetben haszontalan. Ugyancsak hiába várunk eredményt, ha vodkával mosunk kezet, vagy éppen UV-fénybe állunk. Nagy kört futott az az elmélet is, amely szerint a vírus először a torokban tapad meg, ám a gyakori vízivás kipucolja onnan. Önmagában a nagyobb mennyiségű víz elfogyasztása nem árt, de persze ezt is túlzásba lehet vinni, a vírus ellen azonban nem megfelelő ellenszer. Az ENSZ egyik szervezete, az UNICEF neve alatt indult el az a hamis híresztelés, amely szerint megállítható a vírus, ha tartózkodunk a jégkrémek fogyasztásától. Mondani sem kell, ez is a fake news kategóriájába tartozik.
Az ilyen, és ehhez hasonló vad és még vadabb ötleteket hosszasan lehetne sorolni, de felesleges. A valódi információkat az állami egészségügyi szervezetek, az önkormányzatok tájékoztatóiban, a megbízható híroldalak cikkeiben kell keresni. A lényeg: maradj otthon és ügyelj a higiéniára!

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!