Ugrás a tartalomra

Ezek a városok folyamatosan süllyednek...

szeretlekmagyarorszag.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 03. kedd 13:56
A szeretlekmagyarorszag.hu közzétette a CNN Travel listáját, melyben azokat a városokat gyűjtötte össze, amelyek folyamatosan és aggasztóan süllyednek.

Nyomasztó összeállítást tett közzé a CNN Travel, amiben azokat a városokat vette sorra, amelyek legnagyobb problémája a folyamatos és egyelőre megállíthatatlannak tűnő süllyedés. A probléma már nem is annyira a távoli jövő egyik kérdése: májusban derült ki, hogy néhány éven belül új fővárosa lesz Indonéziának egyrészt a kezelhetetlen dugók, másrészt az alacsony fekvés miatt, amik miatt gyakran fenyegeti a területet árvíz – írja a szeretlekmagyarorszag.hu. Jakarta az egyik leggyorsabban süllyedő város a világon, ám nem ez az egyetlen, amelyik bajban van.


Houston évtizedek óta süllyed és a törvényhozók számára a kérdés már 1975 óta napirenden van. Az ott lakók elmondása szerint a repedt padlók, az egyenetlen járdák és az elmozdult padlódeszkák már az otthonaikban és az utcákon is jelzik a süllyedést.

John Blount, a Harris megyei mérnök szerint a változások nemcsak a topográfiát változtatják meg, hanem rontják a város szennyvízcsatornájának hatékonyságát is.

Blount nemrégiben példát is látott minderre:

"A javítási munkálatok során megállapítottuk, hogy a vízelvezető vezetékek nem voltak abban az állapotban, amilyennek kellett volna lenniük, és így a víz egyszerűen nem tudott olyan gyorsan elfolyni, ahogy kellene" - mondta. „Ennek oka az, hogy a talaj már nem a régi szinten van."


Lagos város Nigéria partján fekszik, részben a szárazföldön, részben néhány közeli szigeten. Ez egyben Afrika legnépesebb városa is. Földrajzának köszönhetően Lagos különösen hajlamos az áradásokra, és ahogy a tengerszint emelkedik a globális felmelegedés miatt, a város egyre nagyobb veszélybe kerül.

Egy 2012-es tanulmány rámutatott, hogy a tengerszint a század végére 2 méternél többet emelkedhet.


New Orleans

Ez a város érzékeny a tengerszint emelkedésére, mivel laza talajra épült és a partokhoz kifejezetten közel helyezkedik el. Mindez nem jó hír főleg annak fényében, hogy a város évente 1 centimétert süllyed.


A 2016-os tanulmány kimutatta, hogy Peking egyes területeken évente akár 10 centiméternyit süllyed. Peking nem partmenti város, ám főleg a talajvízre támaszkodik, mint a fő vízforrása. A víz sok éven keresztül felhalmozódott, de kinyerése kiszárította a talajt, ez vezetett a süllyedéshez.


Washington az Egyesült Államok egyik legfontosabb városa - ami szintén folyamatosan süllyed. Egy 2015-ös tanulmány azt mutatta, hogy az ország fővárosa több mint 15 centiméterrel kerül alacsonyabbra a következő 100 évben. Jakartától eltérően azonban Washington süllyedésének semmi köze nincs a tengerszint emelkedéséhez - sokkal inkább az utolsó jégkorszakhoz.

A geológusok megállapították, hogy a Chesapeake-öböl térsége alatti talajt a legutóbbi jégkorszak során egy több mint 1600 méteres jégréteg emelte meg, ami elkezdett fokozatosan visszasüllyedni, miután a jég olvadni kezdett. Az ország geológiai központja, az USGS azt is megállapította, hogy a Chesapeake-öböl térségében az atlanti partvidéken átlagánál is gyorsabban emelkedik a víz, pedig már az is duplája a világátlagnak. 

A globális tengerszint mintegy 20 centimétert emelkedett 1880 óta - derült ki az amerikai Országos Éghajlati Adatközpont és a NASA kutatásaiból. A további emelkedés mértéke 2100-ig 30 és 120 centiméter között várható.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!