Ugrás a tartalomra

Február 1-je a Civilek Napja

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 03. hétfő 16:39
Az elkövetkezendő hónapok több szempontból is fontosak az önkéntes szerveződések számára. Elindítják az SZJA 1 százalék felajánlására szóló ösztönző kampányt de fontos, hogy megyei képviselőik helyet kapjanak  a Nemzeti Együttműködési Alapban is.
Fotók: Juhász Ákos

A civil szervezetek működését támogató Nemzeti Együttműködési Alap tagjainak mandátuma idén lejár. A több mint 7 milliárd forint felhasználásáról döntő szervezet öt szakmai kollégiumában jelenleg egyetlen tag sincs a megyéből. Idén a térségből három jelölt is indul a tagságért.

– Különösen fontos, hogy a térség végre képviseletet kapjon ezekben a kollégiumokban, hogy a megye problémái és speciális helyzete érvényre juthasson – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Kovács Kamilla, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület jelöltje. Hozzátette: például a pályázati források elosztásánál vegyenek figyelembe olyan dolgokat, amik speciálisak és eddig nem kaptak hangsúlyt. Ez látszik egyébként a megyébe érkező forrásokon is – mondta.

Az adózás rendjének egyszerűsödése azzal is járt, hogy az adózók megfeledkeznek arról, hogy akár on-line módon vagy hagyományosan rendelkezzenek adójuk 1 százalékáról. Számuk az elmúlt három évben a megyében közel tízezer fővel csökkent.

Palik Zoltán, az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület szakmai vezetője úgy fogalmazott: a megyében 3907 darab szervezet működik. Az adatbázisukban közülük 1900 szerepel, velük az elmúlt 3-5 évben sikerült valamilyen szinten kapcsolatot építeni, így el tudják juttatni hozzájuk az információkat. – A Civilek Napja alkalmából a legfontosabb, hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy ez az 1 százalék gyűjtésének az időszaka – emelte ki. 

Mint elhangzott a civil szervezetek annak mértékében tudnak kiteljesedni amennyire képesek bizalmat építeni a polgárok és az őket befogadó szűkebb, tágabb közösségek irányába. Az elnyert bizalom az adományokban és az önkéntesek  segítő munkájában is visszatükröződik.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!