Ugrás a tartalomra

Felemelő érzés volt – rekordkísérlet a Jókai-városrészben

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. szeptember 25. szombat 19:56
"Gyereket a magasba!" kezdeményezéssel a szervezők a gyerekvállalás, a családalapítás fontossága mellett állnak ki évről évre.

Gyereket a magasba!, családi rendezvény a Jókai-városrészben - Mocsári László képgalériája

Az ország több mint harminc településén szervezte meg szombatra a "Gyereket a magasba!" elnevezésű rendezvényt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom.

Az esemény jelmondata ez volt.: A gyerek örök érték: emeld magasba negyedszer is! A szervezők célja a programmal a kezdetek óta az, hogy kiálljanak a gyerekvállalás, a családalapítás fontossága mellett.

- Egy gyereket felemelni annyit jelent: elfogadni, megmutatni, átélni, hogy miénk lehet az életnek ez az adománya, és egyben meg is mutatjuk őt vagy őket a nagyvilágnak, mert családban élni jó dolog – vallják a szervezők.

A miskolci, a Jókai-városrészben megtartott programban társszervezőként részt vett Háromkő Egyesület is, akik családi napot szerveztek a kezdeményezés köré. Ez persze nem volt egyedi dolog, a gyerekemelést országszerte családi napok keretében rendezték meg, és közös pont volt az is, hogy a kicsiket a szüleik pontban 11 órakor emelték meg az ország minden olyan településén, amelyek csatlakoztak.

Hiripi Edina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom miskolci szervezetének a koordinátora a minap.hu-nak elmondta, a várakozásaiknál is sokkal jobban sikerült a miskolci rendezvény.

Fotó: Mocsári László

Jó hangulatban

- Egész nap nagyon jó volt a hangulat, a résztvevők már a reggeli óráktól folyamatosan érkeztek. Voltak előadások, mesterségek bemutatói, kismotoros KRESZ-park, csillámtetoválás, lufihajtogató bohóc, ugrálóvár sőt bűvészbemutató. Úgy látjuk, az emberek kiéheztek a közösségi programokra az elmúlt másfél évben, mert még a korábbiakhoz képest is jobb hangulat volt az egész Jókai-városrészben. A gyerekemelés mint mindig, most is egy euforikus pillanat volt, rengeteg visszajelzést kaptunk a helyiektől, hogy jól érezték magukat – mondta, aki hozzátette még: azt, hogy az óhajtott tízezres résztvevői számot sikerült-e elérni, most még nem tudni.

Az viszont biztos, hogy Miskolcon háromszáznál is többen emelték magasba csemetéjüket szombat délelőtt ez pedig 2018 óta a legmagasabb szám.

A gyerekemelés története

Az első országos, egy idejű gyerekemelést a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezte meg 2018-ban. Akkor 12 város csatlakozott, de a következő évben már 24 hazai település mellett több határon túli helyszínen is volt gyerekemelés. A Margitszigeten rendezett, család nappal egybekötött központi esemény házigazdája és az emelés irányítója ekkor Vecsei H. Miklós színművész volt, és színpadra lépett az Operaház Gyermekkara is.

2020-ban a vírusjárvány az online térbe kényszerítette az emelést, de talán épp emiatt több mint 160 településről kaptak a szervezők fotókat, videókat a gyerekek megemeléséről, immár határok nélkül: több ezren csatlakoztak hozzájuk Göteborgtól Csíkszeredáig.

Az első gyerekemelés óta viszi a hírét az akciónak Böjte Csaba ferences szerzetes, aki idén is az esemény fővédnöke volt. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom civil szervezetként a családok jövőjéért, a gyermekek megszületéséért dolgozik, és ez fontos célja a Családbarát Magyarország programnak is. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!