Ugrás a tartalomra

Felesben arat a legjobb - egyelőre - magyar versenyző

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. június 21. kedd 12:15
A király nem dőlt le, csak letört: Rapport Richárd jól teljesít a jelöltek versenyén, három döntetlennel áll jelenleg, ám lehet, most láthatjuk utoljára magyar színekben játszani.
Képforrás: KOVÁCS ATTILA / MTI

Június 17-én kezdődött a sakkvilág egyik kiemelkedő eseménye madridban: az év során legjobban teljesítő játékosok kvalifikálták magukat egy külön versenyre. A jelöltek megmérettetésén dől el, ki lesz a norvég zseni, Magnus Carlsen ellenfele a világbajnoki döntőben. Ezért a lehetőségért 8 játékos küzd meg, mindegyikük kétszer játszik egymással. A jelöltek között van Rapport Richárd nagymester is. A 26 éves kiválóságnak azonban lehet, ez az utolsó csatája magyar színekben. A hazai sportsajtó már jó egy hónapja arról ír, hogy Rapport román játékosként folytathatja karrierjét. Ez csupán zászlóváltással jár, nem kell állampolgárságot kérvényeznie, elég egy román lakcím is.

Az ok prózai: pénz&presztízs. A szombathelyi születésű nagymester és a Magyar Sakkszövetség viszonya rég megsavanyodott, olyannyira, hogy többen arról beszélnek az ügy kapcsán: míg máshol - főleg az online térben történő csúcshódításának hála - dinamikusan fejlődik, hazánkban hanyatlik a sportág. Mondta ezt többek között Almási Zoltán nagymester, aki nemrégiben azt nyilatkozta, hogy "a magyar sakk haldoklik, a Magyar Sakkszövetség három éve már arra sem képes, hogy ellássa az alapfeladatát, legalább az országos felnőtt bajnokságot finanszírozza, megrendezze".

Fotó: FIDE

Ennek ellenére még magyar versenyzőként játszik Rapport, aki eddig nem tudott győzni, de hibázni sem: három döntetlennel 1,5 ponttal áll a második helyen hármas holtversenyben.

Egy szünnap után kedden, közép-európai idő szerint 15:00 órai kezdettel játszák a negyedik fordulót.
Rapport Hikaru Nakamura elleni mérkőzését ITT követhetik online.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!