Ugrás a tartalomra

Folytatódik a Diósgyőri vár felújítása

MiskolcTV/Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. január 10. szerda 15:53
A kivitelező azért vonulhat fel újra a munkaterületre, mert a miskolci önkormányzat a várfejlesztésre rendelkezésre álló forrásokból átcsoportosítja a pótmunkákhoz szükséges összeget. Az illetékes minisztériumnak nyárig kell döntést hoznia a pluszforrás biztosításáról, amire egyébként korábban ígéretet tettek.
A Diósgyőri várban csaknem egy éven át állt a munka. Fotó: Juhász Ákos

Eseménydús évnek néz elébe a Diósgyőri vár, ahol egyéves kényszerszünet után a közelmúltban újra felvonult a kivitelező és elkezdődött az az injektálási munka, amivel megerősítik az épület szerkezetét, így aztán tovább folytatódhat a félbemaradt rekonstrukció.

A Miskolc Televízió Híradójának, a Miskolc Mának a riportja emlékeztet, hosszas tárgyalásokat követően még 2021-ben írták alá a kivitelezői szerződést, ezzel elkezdődhetett a Diósgyőri vár felújítása. Azonban még azon az őszön azonban kiderült, hogy a vártornyok statikai megerősítésre szorulnak. Az eredeti tervek szerint a tornyoknak egy plusz 14 méteres ráépítést kellene elbírniuk, A de nem elég masszívak ehhez.

A javítás csaknem kétmilliárd forint plusz kiadást jelentett volna a városnak. Az önkormányzat akkor év végén felvette a kapcsolatot Kiss János miniszterelnöki biztossal. A többlettámogatást viszont a kormány nem támogatta. A város e-mailben kapott tájékoztatást a Pénzügyminisztériumtól, hogy nem fogadják el a várról szóló igazságügyi szakértői véleményt – emlékeztetett Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője.

– Ezután viszont felkértek minket, hogy egy hatodik független igazságügyi szakértői véleményt is beszerezzünk. Ez megtörtént és az irat szintén alátámasztotta, hogy ezek az összegek a piaci árnak megfelelőek, szükségesek a feladat elvégzéséhez, illetve a további ráépítéshez az, hogy ilyen módon megerősítsük a tornyokat. Megkaptuk a választ Lázár János építési és közlekedési minisztertől, melyben az áll, hogy elfogadta a szakértői véleményt – hangsúlyozta.

A pénz azonban azóta sem érkezett meg, a kivitelező pedig elhagyta a munkaterületet. A városvezetés annak érdekében, hogy ne romoljon tovább az épület állaga, ne értéktelenedjen el, a vár fejlesztésére rendelkezésre álló forrásból átcsoportosította az összeget – tette hozzá a főosztályvezető.

 – A Déryné-ház területén, ahol régen a huszárvár volt, ott egy látogatóközpont kialakítására egy közel kettőmilliárd forintot különített el a támogatói okirat. Enélkül üzemképtelen a Diósgyőri vár, hiszen innen látják el a várat közművekkel, itt kap helyet a gépészeti tér helyet. Ezt a forrást most ideiglenesen átcsoportosítottuk a tornyok megerősítésére, megrendeltük a pótmunkát tavaly évvégén, a kivitelező el is kezdte az injektálási folyamatot– részletezte Miklós Viktor.

Az Építési és Közlekedési Minisztériumnak július elsejéig szükséges kell döntést hoznia a többletforrás biztosításáról. Ha a támogatás megérkezik, akkor a tervek szerint a vár 2025 középig készül majd el teljesen.
 

A Miskolc Ma riportja:

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!