Ugrás a tartalomra

Folytatódik a közös munka

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. június 07. kedd 19:07
Továbbra is közösen dolgozik a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért Miskolci Egyetem és a Görögkatolikus Roma Szakkollégium. 
Makkai László, Horváth Zita és Orosz Atanáz. Fotó: Parai Roland


Folytatódik az együttműködés a Miskolci Egyetem és a Görögkatolikus Roma Szakkollégium között. A közös munka éppen tíz évvel ezelőtt kezdődött, ekkor jöttek ugyanis létre a szakkollégiumok a társadalmi felzárkóztatás érdekében – idézte fel a felsőoktatási intézmény rektora azon a keddi sajtóeseményen, melynek részeként megerősítették együttműködési szándékukat a felek. Horváth Zita emlékeztetett, Miskolcon annak idején a görögkatolikus egyház állt a nemes ügy mögé.

- Támogatjuk mindazokat a fiatalokat, főként roma, de nem csak roma hátrányos helyzetű fiatalt, aki a Miskolci Egyetem valamely szakán tanul annak érdekében, hogy sikeresen szerezzen nyelvvizsgát, sikeresen szerezzen diplomát. A mentorok segítik abban, hogy jó eredménnyel tudja az egyetemet befejezni – hangsúlyozta. 

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke kijelentette, szervezetük számára kiemelten fontos a roma hívek evangelizálása, így megvolt a hátterük és nyitottságuk egy roma szakkollégium működtetéséhez. 

A Boldog Romzsa Tódor díjat veszi át Horváth Zita Orosz Atanáztól


- Az egyetemi mentorok szívügyüknek tartják a roma hallgatók felkarolását, egyéni meghallgatását, vezetését, irányítását, és ezek a mi hallgatóink is valóban megszerezhetik az egyetemi diplomát, eljuthatnak oda, hogy egy-egy szegregátumból kikerülve is a legfényesebb távlatok láthatják maguk előtt – hangsúlyozta. 

A Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon összesen száz hátrányos helyzetű hallgató diplomájának a megszerzésében segítettek az egyetemmel közösen. 

- Minden diákot utánkövetünk, pontosan tudjuk, hogy az alumni hallgatóink közül ki merre, hol van. Büszkén mondhatom el, hogy minden hallgatónk magyarországi munkavállaló lett, tehát senki sem dolgozik külföldön – tette hozzá Makkai László igazgató.


Az esemény végén Orosz Atanáz és Makkai László adta át a Boldog Romzsa Tódor püspökről és vértanúról elnevezett díjat Horváth Zitának.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!