Ugrás a tartalomra

A FUX vezetéke szállítja az áramot Portugáliában

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 06. kedd 13:11
Jelenleg is folyik Portugáliában annak a speciális, karbon-szálas vezetéknek a felszerelése, amely a FUX Zrt. üzeméből került ki. A szabadvezetékek gyártására specializálódott miskolci székhelyű cég tulajdonosa dr. Barkóczi István elmondta, ezekben a napokban 21 kilométeres szakaszon építi be a portugál áramszolgáltató a különleges műszaki paraméterekkel rendelkező vezetéket.
Sok előnye van a karbonszál erősítésű kompozittal gyártott távvezetéknek. (Fotó: Mocsári László)

A FUX Zrt. a szakmában mindig is innovatív megoldásairól volt ismert, így nem véletlen, hogy az általuk gyártott, egyedi paraméterekkel rendelkező kábeleket építették be két évvel ezelőtt Németországban az Elba torkolatánál, és kevéssel később a gönyűi Duna-szakasz felett átívelő vezeték szállítására kiírt tendert is ők nyerték el. Most Portugáliában egy teljesen új típusú kihívásra találták meg a jó választ: az alacsony széndioxid kibocsátású, karbon szálas vezetéket.

Dr. Barkóczi Istvántól megtudtuk, ezt a FUX Zrt. számára áttörést jelentő, nagyszabású megrendelést – amelynek értéke megközelíti a nyolcvanmillió forintot – egy kisebb magyarországi teszt-szakasz próbaüzemelése előzte meg. Ezekben a hetekben pedig már földrészünk legnyugatabbra fekvő országában egy 21 kilométeres szakaszon szerelik fel az „ACCC Amsterdam” elnevezésű, magasfeszültségű, szénszálas szabadvezetéket, amelyet cégük amerikai szabadalom alapján gyárt. A FUX ugyanis egy exkluzív szerződés keretében együttműködik a tengerentúli – közelebbről kaliforniai – CTC Global nevű vállalattal, amely a speciális szénszálat szabadalmaztatta és gyártja, ennek az alumínium borítását végzi a miskolci társaság, így megalkotva a különleges ACCC© szabadvezetéket.
A Portugáliában zajló hálózatkorszerűsítés a lisszaboni központú, állami tulajdonú „EDP – Energias de Portugal” nemzeti áramszolgáltató projektje, a kivitelező pedig a Técnica de Electricidade, Lda hálózat karbantartó és szerelő vállalat.
 
„Büszkék vagyunk arra, hogy a közelmúltban sikerrel szerepeltünk a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiírt „Versenyképesség növelő támogatási program” pályázatán. Ez az állami segítség jelentősen hozzájárul új fejlesztéseink – így az ACCC© gyártás – bővítéséhez. Az eddigi sikeres együttműködésnek köszönhetően ugyanis a végfelhasználó portugál áramszolgáltatótól újabb megrendelést kaptunk. A teljesítéshez pedig elengedhetetlen a gyártási folyamat további fejlesztése. Erre fordítjuk majd az elnyert támogatási összeg jelentős részét” – mondta dr. Barkóczi István. Hozzátette: az új vezeték iránt világszerte növekvő piaci igény jó üzleti kilátásokat jelent a FUX számára, amelynek árbevétele 2019-ben meghaladta a 14,7 milliárd forintot.

Amit az ACCC© tud
A karbon szálas vezeték, azaz az ACCC© egy olyan amerikai szabadalomra épülő speciális vezeték, amelynek előnye – többek között – az alacsonyabb széndioxid kibocsátás és a könnyebb szerkezet, ami kíméli a tartóoszlopokat. Ezzel a vezetékkel a már meglévő hálózati kapacitás – csak a vezetékcserének köszönhetően – duplájára növelhető. Ennek eléréséhez minden más esetben új nyomvonalra és új oszlopokra lenne szükség. A hagyományos vezetékekhez képest ez a termék jelentősebb hozzáadott értékeket képvisel és magasabb innovációs értékkel bír, amely – az átviteli képességeiből adódóan – a magas hőmérsékletű vezetékek között is élen jár. Az amerikai gyártó világszerte csak néhány vezetékgyártó céggel szerződött. A FUX és a CTC Global együttműködése pár éve kezdődött, a közös fejlesztés eredményei most érnek be.

 

További hírek

Olvasnivaló