Ugrás a tartalomra

Gépfolklór 45 – a Republic egykori hegedűse koncertezik Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. augusztus 26. szerda 10:04
A napjainkban változó összetétellel, de Gépfolklór néven működő csapat – Szabó András szárnyai alatt - az idei neves évforduló kapcsán egy koncertet szervez Miskolcra, augusztus 29-én lépnek fel a Collins Rock Klubban. A Gépfolklór 45 koncert az NKA támogatásával valósul meg.

A műsorban a legújabb lemezek dalai mellett fölidézik a régi nótákat is, a 70-es, 80-as, 90-es évekből és talán egy-egy Republic nóta is feldolgozásra kerül. A zenekarban Szabó András mellett közreműködik: Molnár Gábor, Bense Sándor, Fazekas András, Csík István, ifj.Gerebics Sándor, Begyik Marcell és Szabó Emese.

Nem véletlenül került Miskolcra ez a kiemelt rendezvény. Több emlékezetes Gépfolklór-koncert helyszíne volt Miskolc a 80-as években. Ilyen volt az 1983-ban megrendezett salakmotorpályás Rockfesztivál is. Előttük Deák Bill Gyula, utánuk Varga Miklós Sirokkó zenekara játszott azon a rendezvényen.

Aztán persze voltak itt Kaláka fesztiválos fellépések Diósgyőrben, több esetben Pataky Attila és az Edda "szponzorálta" a csapat fellépéseit úgy, hogy az Edda Művek hangosító berendezését adták kölcsön a Gépfolklórnak.

A zenekar koncertezett még a belvárosi Rockgödörben is, de a legeslegjobb buli a Molnár Béla Ifiházban volt. Most ezt a hangulatot szeretnék megidézni a zenészek a Collinsban.

Szabó András, a csapat vezetője – a Republic egykori hegedűse - 1952-ben született. Ötéves korától hegedül, tizenhárom éves korától gitározik. Népzenei pályafutását 1973-ban a Vízöntő együttesben kezdte, majd 1974-től a Kolindában folytatta, a Gépfolklórt 1975-ben alapította társaival. Utóbbi zenekar a Kormoránnal karöltve alkotta meg a hazai folk-rock alapköveit, és létrehoztak egyfajta zenei felfogást is. Ugyan Szabóék zenekara nem volt túlságosan termékeny, mégis viszonyítási pontként emlegetik a mai napig, hatásuk a későbbi Barbaro, és a napjainkban is működő Balkan Fanatik munkásságában is tetten érhető. Ez nem véletlen, Szabó gépfolklóros zenészpartnere, Tzortzoglou Jorgosz mindkettőben tagként szerepel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!