Ugrás a tartalomra

Hamarosan érkezhetnek a gázüzemű midibuszok

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2022. június 15. szerda 14:21
A hat autóbusz várhatóan még az év végéig megérkezik Miskolcra. 
Korábban már járt Miskolcon egy CNG típusú midibusz. Fotó: MVK Zrt.

Eredményesen zárult a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) eszközbeszerzési eljárása, így a közeljövőben hat darab CNG-hajtású midibusszal bővülhet a városi buszflotta. Ahogyan arról annak idején elsőként a minap.hu számolt be, a társaság még februárban hirdetett pályázati felhívást hat darab új, alacsony belépésű, M3/I osztályú (városi), szóló, CNG-üzemű midi autóbusz 96 hónapos zártvégű pénzügyi lízing konstrukcióban történő beszerzésére. A magyarbusz.hu most arról ír, hogy a kiírásra egyetlen érvényes ajánlat érkezett, a nyertes pályázó az ECO-tech visiON Kft., az Iveco polgári haszongépjárműveinek új hazai képviselete lett.

Az eljárásban az ECO-tech visiON nettó 310 millió forint értékben ajánlotta meg a hat alacsony belépésű midibuszt. A szkportál úgy fogalmaz: a győztes típus vélhetően a Iveco Feniksbus City CNG modell lehet, egy ilyen járművet korábban már teszteltek Miskolcon. 

"A járműveket minimum 100 kW (136 lóerő) teljesítményű, automataváltóval párosított erőforrással és legalább 350 kilométer megtételét biztosító CNG-tartállyal kell szállítania a nyertes ajánlattevőnek. Az előírt utaskapacitás minimum 38 fő, ezen belül legalább 15 fix és 4 lehajtható ülőhelyet kell biztosítani az utazóközönségnek 2 x 1 soros elrendezésben. A nyertesnek emellett a járművekre 36 hónapos teljes körű, a kocsiszekrény szerkezetének korrózióállóságára pedig 120 hónap garanciát kell vállalnia, mindkettőt kilométer-korlátozás nélkül. A midibuszok klimatizáltak lesznek, és az utastájékoztató eszközök mellett felszerelik őket utasszámláló berendezéssel és biztonsági kamerarendszerrel is" - sorolják a műszaki paramétereket.

Ahogyan az ismert, az MVK-nak jelenleg több mint száznegyven üzemképes autóbusza van, ennek a gépparknak kicsivel több mint a felét teszi ki a 2015-től forgalomba állított hetvenöt CNG busz. A járműpark fennmaradó részét körülbelül 70 dízelmotoros jármű alkotja, melyek cseréje a társaság közlése szerint sürgető lenne. 

Arról szintén többször beszámoltunk (például itt, itt vagy itt), hogy a vállalathoz hamarosan 10 darab BYD elektromos autóbusz is érkezik, melyeket a Zöld Busz Program keretein belül szerzik be. A modell egyik korábbi típusa jelenleg is rója tesztköreit Miskolcon.

További hírek

Olvasnivaló