Ugrás a tartalomra

Három avasi vendéglátóegység is működtetőre vár

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. augusztus 24. szombat 08:54
Újabb pályázatot írnak ki a Bortanya, az Avasi Kilátó Kávézó és az Átrium üzemeltetésre. A februári pályázat nyertese ugyanis hosszas egyeztetést követően a szerződéskötés előtt elállt az ingatlanok üzemeltetésétől.
Fotók: Osztie Tibor

Ahogy azt lapunk is folyamatosan nyomon követte: a 2023-ban hatvanéves Avasi kilátót a Kilátó ReStart program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásnak köszönhetően tavaly márciustól decemberig újították fel. A beruházás során a teljes épületet megerősítették, energetikailag korszerűsítették, kicserélték a közönségforgalmi terek burkolatát, újrafestettek, nyílászárókat cseréltek, az emeleti szinten pedig egy vadonatúj vendéglátóhelyet alakítottak ki.

Ezzel újjászületett az Avasi kilátó második emeleti, kétszázhuszonöt négyzetméteres presszója is, lehetőséget nyújtva a borsodi tájban és a városi panorámában való elmerülésre. A szakemberek ebben az esztendőben már csak a kilátó elé/alá tervezett, földbe süllyesztett vendéglátó egység belsejében munkálkodtak. A természetes színpadként is szolgáló rész kiépítését a szomszédos Horváth-tetőn elvégzett garanciális javításokkal együtt fejezték be.

Bizakodtak

A Miskolc Holding ingatlangazdálkodási igazgatója idén áprilisban a helyszínen elmondta: a kávézó és az amfiteátrum mellett az Avasi Bortanya is rövidesen bérlőre talál majd, miután az eredményes pályáztatást követően már a szerződéskötés szakaszába lépett a folyamat. Prokaj Tamás akkor kifejtette: számos ötlet merült már fel a hasznosítást illetően, így elképzelhető, hogy a fagylaltozóterasz és az apróbb értékesítési pontok is visszaköszönnek majd.

A Bortanya belülről is hangulatos

A tavaszi bejáráson ugyancsak megjelent Veres Pál polgármester kifejtette: a város a működtetésbe alapvetően nem szeretne beleszólni, de azt azért szeretnék, ha a leendő üzemeltető reagálna a piaci igényekre, és valóban Miskolchoz és a megújuló Avashoz méltó egységek jönnének létre a területen.

Céljuk az volt, hogy a három épületet egy vállalkozó működtesse. Tavasszal született is nyertes pályázat, azonban a vállalkozó hosszas egyeztetést követően a szerződéskötés előtt elállt az ingatlanok üzemeltetéséről. Most újabb pályázatot írtak ki.

– Nem volt a piac részéről erre fogadókészség. Egy olyan pályázó volt, aki képes volt ezekkel a feltételekkel pályázatot beadni, de a szerződéskötés itt is meghiúsult, éppen ezért egyeztetéseket folytattunk a miskolci és Miskolc környéki vendéglátóipari szereplőkkel. Azt gondoljuk, hogy nagyobb eséllyel tudjuk hasznosítani az ingatlanelemeket akkor, hogyha többen tudnak ebben részt venni, és kisebb részletekben tudnak bérelni ingatlanokat – jelentette ki szerkesztőségünk megkeresésére a holdingos szakember.

Újratervezés

Így az Avasi pincesoron található hangulatos, a különféle rendezvényeknek, borkóstolásoknak helyet adó épület, a Bortanya üzemeltetésére is vállalkozót keresnek. Az épületben egy nagy rendezvénytér, jól felszerelt konyha, borozó és még egy csaknem ötszáz négyzetméteres pince is helyet kap.

Megfelelő környezet az ízletes borokhoz

– A Bortanya gyakorlatilag teljesen felszerelt, és készen áll arra, hogy valaki működtesse. Összes hasznos alapterületét tekintve több mint ezer négyzetméteres ez az egység, amiből hogyha levesszük a pincét, akkor is ötszáz négyzetméter fölötti az a hasznos alapterület, amit élettel lehet megtölteni – emlékeztetett a Miskolc Holding ingatlangazdálkodási igazgatója kameráink előtt.

Prokaj Tamástól megtudtuk: az emeleten öt berendezett, fürdőszobával ellátott szoba is hasznosítható. Az épület üzemeltetésére az Avasi kilátó kávézójával és a nemrég elkészült Átriummal együtt írt ki pályázatot az önkormányzat. A pályázatok beadási határideje szeptember 11-e. Az ingatlanok működtetésére egységben, illetve külön-külön is lehet jelentkezni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!