Ugrás a tartalomra

Három tenor gála, Parasztbecsület és Bohémélet az idei Bartók Plusz Operafesztiválon

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. április 12. péntek 10:16
Operagálával indul június 14-én a Bartók Plusz Operafesztivál. A résztvevők többek között láthatják Puccini Bohéméletét és Bartók A kékszakállú herceg várát is. A tíznapos fesztivál Három tenor gálával zárul – hangzott el csütörtökön, a rendezvény programhirdető sajtótájékoztatóján a Városligeti Műjégpálya Dísztermében.
Fotók: Mocsári László

2001 óta Magyarország meghatározó operaszemléje a Bartók Plusz Operafesztivál, az egyetlen operafesztivál Magyarországon. A rendezvény költségvetése az államtól 320 millió forintot, a várostól pedig mintegy 80 millió forint hozzájárulást kap – ismertette Kesselyák Gergely a sajtótájékoztatón. Hozzátette, az Ezrek operája idén a Parasztbecsület lesz, aminek helyszínét Miskolc természetes környezete biztosítja a Kálvária-dombon.

Kriza Ákos polgármester elmondta, Miskolc erős lábakon álló iparváros, erős kulturális értékekkel. Az útkeresés időszakában Miskolc a kultúrát használta fel a megerősödésre. – Ragaszkodtunk az operafesztivál folyamatos megszervezéséhez, ezért kiszámíthatóan idén is biztosítja Miskolc város költségvetése ugyanazt a pénzösszeget, mint eddig – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, évről évre próbálják továbbfejleszteni a fesztivált. Lesznek ingyenes szabadtéri programok, a legmagasabb zenei kultúrával. Az operaíró versenyre tizenkilenc pályamű érkezett, a megmérettetés évről évre egyre komolyabb.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára méltatta az operafesztivál nevét adó zeneszerző nagyságát. – Bartók Béla az egyik legfontosabb múlt századi zeneszerzőnk. Messze megelőzte korát, géniusz volt, akit akkor értetlenség fogadott, zenei nagysága nem volt soha kérdőjeles. Megérte megküzdeni a megértésért – mondta a helyettes államtitkár, aki hozzátette, a fesztivál alkotóinak határtalan lelkesedése hozta létre 2001-ben ezt a nagyszabású eseményt.

Mocsári László képgalériája

– Magyarország egyetlen operafesztiválja. Miskolc a kulturális térképre ezzel együtt került fel. Kiemelt jelentőségű a térség felzárkóztatása szempontjából. A Bartók Plusz Operafesztivál nemcsak a zeneszerző életművét ápolja, hanem lehetőséget ad bemutatkozni a kortárs magyar operaszerzőknek, szeretne elérni minél szélesebb közönséget, ráadásul lehetőséget biztosít a helyi tehetséggondozásra is – összegzett Krucsainé Herter Anikó, aki elmondta, egy élő és lélegző eseményről van szó. – Közösségi élmény, sőt, túlmutat azon. Két évtizede elképzelhetetlen lenne hazánk turisztikai élete nélküle.

Az operára gondolhatunk úgy, mint egy kiemelkedő esztétikai élményt nyújtó alkotásra. Tekinthetünk rá különlegességként, de felfoghatjuk szórakoztató, sok embernek örömet adó játéknak is. Ezeket az elvárásokat ötvözi a Bartók Plusz Operafesztivál idei programja, amely új és klasszikus operai élményeket egyaránt kínál június 14–23. között Miskolcon.

Az idei fesztivál legnagyobb szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatója ígérkezik. A témájában napjaink Európájának problémáit boncolgató „szociooperát” Frankfurt után először Miskolcon láthatja a magyar közönség.

Bartók Béla zenei örökségének legavatottabb tolmácsolója, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar feledhetetlen karmesterük, Kocsis Zoltán halála, 2016 óta nem játszott Bartókot. A Bartók Plusz felkérésére A kékszakállú herceg vára előadásával visszatérnek az életműhöz. Az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt elképzelései szerint készülő bemutatón Judit szerepében Rost Andrea, a Kossuth-díjas kitűnő szoprán lép fel. A „Kékszakállú plusz” est különleges, színorgonával és fényfestéssel kísért darabbal, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye művével zárul.

A klasszikus operai hagyományokat idéző mű nyerte a Bartók Plusz operaíró versenyét 2018-ban, a Nora. Albin Fries osztrák zeneszerző darabja a fesztivál színpadán mutatkozik be a nagyközönség előtt.

Az „Operát mindenkinek!” jegyében készülő Ezrek operája programban egy közkedvelt Mascagni-darab, a Parasztbecsület kerül a figyelem középpontjába. A beavató-előadás utáni premier különleges szabadtéri helyszíne a miskolci Kálvária-domb. Egy másik Mascagni-művet, az Irist a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában láthatják majd a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában.

A kiemelt koncertprogramban két gálahangverseny is szerepel. A Bartók Plusz nyitónapi operagáláján Puccini, Sosztakovics, Korngold és Finzi muzsikájáé a főszerep, míg a zárógála 3 tenor koncertjén Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss klasszikus operáinak legszebb áriáival igyekeznek a szólisták egymással versengve megnyerni a hallgatóság szívét.

A Bartók Plusz Operafesztivál − művészeti elképzeléseihez híven − idén is megnyitja a komolyzene és az opera műfaji határait. Bartók-művekből hoz dzsesszátiratokat Bartók X programjával a Sárik Péter Trió, Puccini Bohémélet című operája animációs filmből bontakozik ki, „… és Echo” története felnőtteknek szóló báboperaként jelenik meg. Két „őrült” zenész, Igudesman & Joo „Kis éji rémzene” című világjáró show-műsorában a klasszikus zene bájos, magával ragadó humorral bontakozik ki.

A tíznapos fesztiválon a főprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, dzsessz és világzene szórakoztatja a közönséget. A fesztivállátogatók, akik korán döntenek programjukról, április 15. és május 5. között 30%-os kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet az előadásokra.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!