Ugrás a tartalomra

Helybe vitték a szűrővizsgálatokat Görömbölyön

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 11. csütörtök 20:29
Szűrőbusszal viszi el Miskolc öt pontjára az orvosi diagnosztikát a Magyar Rákellenes Liga és a vármegyei központi kórház, a „Négy keréken az egészségért, a korai diagnózisért” programjában, remélve, hogy azokhoz is eljutnak, akik nem mennek el az orvosukhoz vizsgálatra.
Egészségnap Görömbölyön. Fotó: Osztie Tibor

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” című program a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház munkatársaival együttműködésben valósul meg. A program során egy szűrőbusszal megtámogatva járják be a várost, amellyel csütörtökön a túra első helyszínén, a Görömbölyi Művelődési Ház előtt parkoltak le a szűréseket végző szakemberek. 

Szabó Miklós, a vármegyei központi kórház orvosigazgató-helyettese elmondta, a kitelepülésen a méhnyakszűrés, a szájüregi rákszűrés, a bőrdaganatszűrés, a prosztatavizsgálat és a hallásszűrés mellett vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint- és oxigénszaturáció-mérést is végeznek a munkatársai. Természetesen szabadon választható, ki, milyen vizsgálatra tart igényt, egy gyors regisztráció után. 

Az orvosigazgató-helyettes nyomatékosította, az emberek nem elég aktívak és egészségtudatosak, nagyon nehéz őket rávenni arra, hogy elmenjenek rendszeresen szűrővizsgálatokra, pedig a korai felismerés életet menthet. Ezért hozzák ők helybe, szinte szó szerint négy keréken a lehetőséget, hogy minél többen éljenek ezzel az eséllyel. 

- Annak ellenére nem éri el a szűrések száma a kívánatos mértéket, hogy a kórházak egyes osztályain és a térségi diagnosztikai szűrőcentrumokban is biztosítottak a lehetőségek. Ezeket kiegészíti a mobil szűrőbusz is, amellyel elmegyünk a térség falvaiba is, hogy biztosítsuk ezt a lehetőséget az embereknek. Mindezzel együtt sem éri el a lakossági részvétel a hatvan százalékot, ami nem elégséges – szögezte le Szabó Miklós. Az okot abban látja, hogy az emberek nem tulajdonítanak a szűréseknek jelentőséget, amíg nem lesznek betegek. Pedig ezekkel, a korai felismeréssel a legtöbb daganatos betegség és halálozás megelőzhető lenne. A felgyorsult életvitel és a munkahelyek rugalmatlansága is lehet hátrány, sok dolgozó nem tud eljönni a munkahelyéről, ezért igyekszenek együttműködni a vállalatokkal, munkaadókkal, hogy közösen szervezzenek egészségügyi szűrőakciókat a munkatársaiknak, vagy legalább tegyék lehetővé a részvételt ezeken a vizsgálatokon. Vannak erre jó példák is – árulta el. 

A szűréseket szervező Virág Judit, a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezet és Segítő Szolgálatának vezetője elmondta, az országjáró szűrőbusz rendkívül népszerű, ezért is örömteli, hogy a helyi szervezőknek sikerült elérniük, hogy az április tizedikén tartott Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából Miskolcra is ellátogasson, mégpedig öt időpontban, öt helyszínre. Megtudtuk tőle, hogy a Magyar Rákellenes Liga szinte a kezdetektől aktív résztvevője a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” című programnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház munkatársaival szoros együttműködésben. A program során – az egészségügyi intézménynek, illetve a kórházfenntartó Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ) köszönhetően – a kapott szűrőbusszal vesznek részt a szűrések lebonyolításában. 

Osztie Tibor képgalériája

Kiemelte, a rendezvénysorozat alkalmával a szűrések mellett a különböző helyszíneken számos egészségügyi előadás is elhangzik, amelyek „önvizsgálatra” tanítanak, azaz megtanulható, hogyan lehet egy előzetes vizsgálatot otthon, magunkon is elvégezni. Emellett rámutatnak arra is, hogyan előzhetjük meg a szívinfarktust, valamint a stroke-ot. 

Virág Judit is hangsúlyozta, hogy az időben felismert betegséget sokkal jobb eséllyel lehet kezelni, akár meg is előzni a kialakulását, ezért életmentőek lehetnek az időben – tehát, amikor még az ember egészségesnek érzi és tudja magát – elvégzett szűrővizsgálatok. Mindenkit bíztat tehát arra – kortól függetlenül -, hogy menjenek el, vegyenek részt ilyen vizsgálatokon, sőt, otthon magunkat is igyekezzünk diagnosztizálni, egyszerű és könnyen megtanulható módszerekkel. Ha elváltozást észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz – ajánlja a szakember. 

A görömbölyi állomáson helyi óvodások és általános iskolások egy-egy csoportja is részt vett a nekik is értelmezhető eladások egy részén. Például azon, amelyen a dohányzás ártalmait ismerhették meg. A fiatalokat Borkuti László, a választókerület önkormányzati képviselője kalauzolta egyik látnivalótól a másikig, aki lényegesnek tartja, hogy a gyerekek mielőbb megismerjék az egészségügyi szűrések fontosságát. 

 

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program folytatódik, még négy további helyszínen: 
•  2024.04.12  Miskolc – Hejőcsaba, Sütő János u.42 (Gárdonyi Művelődési Ház), 9:00-15: 00 óra között
• 2024.04.15   Miskolc – Középszer u.5.(Napraforgó Óvoda), 9:00-15: 00 óra között
• 2024.04.16   Miskolc – Szentpéteri kapu 66 (20 emeletes bérház előtt),  9:00-15: 00 óra között
• 2024.04.17   Miskolc – Görgey Artúr u.11. (II. Rákóczi Ferenc könyvtár mellett) 9:00-15: 00 óra között

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!