Ugrás a tartalomra

Helyben lenni, helyiből enni 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. június 02. csütörtök 13:42
Harmadjára tartott kerekasztal-beszélgetést a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület a gasztroturizmus témájában csütörtök reggel. 
Fotók: Parai Roland

Az egyesület – mely olyan vendégelőadókat hívott, akik a legkiemelkedőbbek, legkeresettebbek és a leginkább hozzáértők területükön – részéről Szendrei Mihály elmondta: a cél az, hogy a szakmabeliek közösséget építsenek, továbbá, hogy Miskolc gasztronómiai és turisztikai értékét növeljék.

– Annak örülnénk, ha minél több érintett szereplő vállalná fel azt a fajta felelősséget, ami a saját közvetlen területén túlmutatva a szakképzés és a munkaerőpiac szintjéig is kiterjed – hívta fel a számos szakmai elismerésben részesült helyi vendéglátósokból álló közönség figyelmét a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület elnöke.

– A gasztronómia nagyon sok fokát megjártuk: kezdtünk pizzériaként és sörözőként, majd magyaros konyhát vittünk, végül tíz évvel ezelőtt megérkeztünk a mai trendeknek megfelelő bisztrókonyhához – hangzott el Vargáné Bodnár Henriettától.

Az esemény helyszínét biztosító Végállomás Bistorant tulajdonosa felidézte: a beszállítói láncok régiós fejlesztése komoly kihívást jelentett számukra, amikor is elhatározták: válogatott alapanyagokkal és helyi ízekkel várják a hozzájuk betérőket.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta: a mintegy százhúsz séfet tömörítő szervezet az iparág motivációján szeretett volna lendíteni akkor, amikor a Magyarország Étele szakácsversenyt útnak indították. Követendő példaként említette azt is, mikor évekkel ezelőtt a „Magyarország Tortája”-brand megalkotói felismerték, hogy akár egy-egy jól bejáratott fogással is becsábíthatók a vendégek az éttermekbe.

Ferenczi István úgy vélekedett, hogy az úgynevezett gasztroturisták leginkább a helyi ízek miatt keresik fel az itteni éttermeket, majd egy társadalmilag berögzült tévképzetet is eloszlatott, amennyiben – a Magyar Grillszövetség elnökének szavai mentén – hazánkban igencsak túlmisztifikáljuk a Michelin-csillagokat, holott azokat ma már egészen egyszerű koncepcióval bíró éttermek is elnyerhetik. – A lényeg az, hogy egy magas minőségű fogás kerüljön az asztalra – összegzett a szakember. 

Bajusz Gergely az ágazatot érintő nehézségek felől úgy fogalmazott, hogy a felmerülő problémák ügyesen és okosan kiküszöbölhetők. Ugyanakkor – az Avalon Ristorante gasztronómiai vezetője szerint – rendkívül fontos, hogy Miskolcon ne csupán a vendéglátás esetében beszélhessünk turisztikai vonzerőről, hanem a város egyéb idegenforgalmi attrakciói is hangsúlyosan szerepeljenek az idelátogatók programjai között. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!