Ugrás a tartalomra

Helyi adók – túlterhelt lett az államkincstár elektronikus rendszere

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 13. péntek 17:06
Több olvasónk is jelezte, hogy a helyi adókat kezelő rendszer nem jól működik. Aggódnak, hogy önhibájukon kívül csúsznak ki a határidőből, és így pénzbírságot kell majd fizetniük. Sokan az önkormányzathoz fordultak, azonban a rendszert nem a város, hanem az államkincstár műköteti. A befizetésekkel azonban még senki nem késett el.

2019-ben Miskolcnak is kötelezően csatlakoznia kellett a Magyar Államkincstár által működtetett elektronikus rendszerhez, amely a gépjárműadóval, az építményadóval, a telekadóval és az iparűzési adóval kapcsolatos feladatokat is végzi – tudtuk meg Petruskó Norberttől, a városháza szóvivőjétől.

Ez a rendszer most vizsgázott – a tapasztalatok szerint rosszul. A Miskolci Önkormányzat adóhatósága minden szükséges adatot idejében feltöltött a központi rendszerbe, működtetői szerint azonban túlterheltség miatt a program nem tudta kellő időben ellátni a feladatát. Tovább súlyosbította a helyzetet post a túlterheltsége is, ahová egyszerre nagy számban érkeztek kézbesítendő csekkek.

Az önkormányzatnak egyik folyamatra sem volt semmilyen ráhatása, mivel sem a posta, sem az ASP-rendszer működtetésébe nem szólhat bele.

A befizetésekkel ugyanakkor még senki sem késett el, így pedig a bírság is elkerülhető. A befizetési határidő - a március 15-ei nemzeti ünnep miatt - kitolódik március 16-án éjfélig. Eddig az időpontig mindenki pótdíj nélkül befizetheti a csekket. Az ügyfélkapun keresztül pedig megnézheti, mennyit kell fizetnie, milyen jogcímen, és melyik számlaszámra, így akár azonnal át is utalhatja az összeget.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!