Ugrás a tartalomra

A hétfő munkaszüneti nap lett az orvosoknak

MTI
Utoljára módosítva
2024. július 01. hétfő 10:35
A Semmelweis-nap miatt munkaszüneti napnak nyilvánították a július 1-jét az orvosok számára, ezért hétfőn csak az ügyeleti rend szerint érhetőek el az orvosi szolgáltatások.
Vizsgálat a háziorvosnál (illusztráció) / Fotó: Juhász Ákos

Július elseje a Semmelweis-nap és egyben a magyar egészségügy napja. Ekkor zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók, a gyógyszertárak, valamint szünetel a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK)-ban az Anonim AIDS-szűrés Tanácsadás is - közölte az NNGYK szombaton az MTI-vel.

Az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást július elsején az ügyeleti rend szerint biztosítják, amely vonatkozik a háziorvosi és a fekvőbeteg ellátásra is - tették hozzá.

Július elsején a gyógyszerellátást a legtöbb településen kizárólag a nonstop nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és / vagy készenlétet tartó gyógyszertárak biztosítják. A nyitva tartó, az ügyeletes és készenlétet tartó patikák címe, telefonszáma településre vagy akár megyére keresve az NNGYK honlapján található gyógyszertár-adatbázisban érhető el. Ezenkívül az Egészségablak applikációban is megtalálható az ezen a napon is elérhető gyógyszertárak listája - írták.

Mind a háziorvosi rendelők, mind a gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, elérhetőséget - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy az év minden napján, így ezen a munkaszüneti napon is hívható az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat abban az esetben, ha mérgezés gyanúja merül fel. A toxikológiai tájékoztató szolgálat a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöldszámon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást. Ezenkívül a nap 24 órájában hívható az Egészségvonal, a contact center munkatársai július elsején is fogadják a 1812-es zöldszámra érkező hívásokat - áll a közleményben.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!