Ugrás a tartalomra

Hogy élmény legyen a nyelvtanulás

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 05. kedd 15:13
Élménynapot tartottak a Miskolci Egyetemen. A rendezvényt a rektor nyitotta meg, aki elmondta, 2020-tól kötelező lesz egy középfokú nyelvvizsga az egyetemi felvételihez. Ezért olyan fontos a nyelvtanulás.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

2017 végén indult a Nyelvkaland ME – Nyelvtanulással a boldogulásért elnevezésű projekt, amiben már a negyedik félévet kezdték meg a diákok szeptemberben. Velenyákné Vanta Anna elmondta, iskolájukban jelenleg három csoport működik. – Tizenöten jelentkezhettek mindegyikbe, és tizenkétszer másfél órát tart a középiskolai tanulóinknak egy-egy egyetemi hallgató. Mindannyian nyerünk ezekből az órákból: a diákok nyilván a nyelvtanulást, a hallgatók az óratartás gyakorlatát, mi, tanárok pedig új módszereket ismerünk meg általuk – sorolta a Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziumának tanára.

Mokrainé Orosz Angéla projektmenedzser elmondta, a tanítási módszert a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán és Idegennyelvi Oktatási Központjában tevékenykedő oktatók dolgozták ki. – A projektbe megyeszerte tizenhat középiskolát vontunk be, közöttük hét miskolci van. Ők vesznek most részt a mai Élménynapon itt, a Miskolci Egyetemen. Ez már a negyedik Élménynapunk. Az elsőn mintegy 350-en jelentek meg, a másodikon körülbelül 400-an, a harmadikon csaknem ötszázan voltak, most viszont már elhagytuk ezt a létszámot.

Az Élménynapot Torma András nyitotta meg, aki elmondta, bízik abban, hogy a jelenlévőkben már a Miskolci Egyetem leendő hallgatóit köszöntheti. – Mivel nem a magyar lett a világnyelv, nekünk kell megtanulni mások nyelvét. Nem olyan nehéz ez, mint ahogy gondoljuk, főleg, ha olyan hatékony módszerrel tehetjük, mint ahogyan azt a mai nap is bizonyítja. 2020-tól legalább egy középfokú nyelvvizsgával kell rendelkeznie mindenkinek, aki egyetemre jelentkezik. Kívánom a jelenlévőknek, hogy legalább két nyelvvizsgát is szerezzenek életük folyamán – mondta a rektor.

Az Élménynapra érkeztek többek között Ózdról, Tokajból és Szikszóról. Tizenhat helyszínen fogadták a tanulókat, ahol különböző feladatokon keresztül ismerkedhettek meg például az angol és a német kultúrával.

Bikics Gabriella, a projekt szakmai vezetője személyes példán keresztül elevenítette fel a kétéves munka egyik látható eredményét. – Idén szeptemberben felkeresett engem egy Iván nevű fiatalember, aki idén lett hallgatója a Miskolci Egyetemnek. Elmondása alapján ő azért választotta ezt az oktatási intézményt, mert tavaly részt vett a projektben, kis falujából eljutott az Élménynapra is, és annyira megfogta az egyetem légköre, hogy ide felvételizett – idézte vissza a szakmai vezető.

További hírek

Olvasnivaló