Ugrás a tartalomra

Hogyan lehet szebb-jobb az észak-kiliáni terecske?

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 17. csütörtök 15:12
Fontosak a megőrzendő természeti értékek, az ott található fák, ugyanakkor „megtisztítandó” a tér attól, ami nem illik oda; helyébe cserje kerülhet, a déli oldalra akár rózsabokrok. Érdekes az árkádok alatti üzletsor szomszédsága, de még inkább az, hogy a volt Zöldség-gyümölcs bolt üres helyiségébe hamarosan a helyi civil társulás, a Kilián Észak Közösség költözik.

Forgalmas utca megy el a tér mellett, van egy kihasználatlan oszlopsor, kicsi az igény a játszótérre (kevés a gyerek), annál több a kiülőkre, padokra, árnyékolókra. Kell-e emellett még, mondjuk, zenepavilon, színpad, szökőkút, vízvételi hely? Átkerüljön-e ide a delfin-szobor az óvodából? Milyen fejlesztés használna a környéken élőknek, de mi az, ami (mélyépítés) árthatna a növényzetnek?

A fenti adottságok, lehetőségek és kérdések fogalmazódtak meg előzetesen a Szinyei Merse Pál utcai tér szépítése ügyében. Az észak-kiliáni lakótelepen található kis teresedés egyike azoknak a helyszíneknek, amelyeket a városrészi központok fejlesztése című önkormányzati program keretében közösségi tervezés tárgyául választottak ki. A többi helyszínhez hasonlón itt is egy fórumszerű beszélgetésben mondhatják el a helyiek, mit szeretnének a térre (és mit nem). A fórum időpontja 2022. november 19., szombat délelőtt 10 óra, helye a tér, annak dél-keleti sarka (az említett KÉK-iroda előtt). A beszélgetésen részt vesz a kapcsolódó körzetek két képviselője, Varga Andrea és Bartha György, valamint Szopkó Tibor, a városházi programért felelős alpolgármester, továbbá a városi főépítész és munkatársai.

– Egy valódi demokráciában, valódi önkormányzatiságban a legfontosabb a közös gondolkodás, a közös értékrend kialakítása és annak mentén való folyamatos előre haladás – fogalmazta meg Bartha György önkormányzati képviselő. – Fontos kezdeményezés az ott élők bevonása a saját életterük tervezésébe. Hiszen ki tudná jobban, mire van szükségük? Nagy kérdés például a zöld terület sorsa. Kivágjuk, cseréljük, igényeljünk szakmai segítséget a megmentéséhez? Szükség van-e játszótérre? Szomorú tény, hogy ez a városrész öregedő tendenciát mutat, ezért lehet, hogy a fókuszba inkább a pihenést kell helyezni, padokkal, árnyékolókkal. Mivel lehetne fejleszteni a teret, szebbé, egyedivé varázsolni? Mi az, amit semmiképpen nem szeretnének látni az ott lakók? Ezekről fogunk kötetlenül, de nagy figyelemmel beszélgetni az eseményre ellátogatókkal.

További információk a közösségi tervezésről a tervezzukmiskolcot.hu weboldalon találhatók.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!