Ugrás a tartalomra

Hősies vb-ezüst – dobogóra állhatott Kazahsztánban a miskolci harcos

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. október 11. péntek 12:43
Fantasztikus kitartással, egy sérülés ellenére is győztes mérkőzésnek köszönhetően ezüstérmet szerzett a miskolci Ferenci Gábor a Kazahsztánban megrendezett Grappling világbajnokságon.
Sérülten is ezüstöt szerzett Ferenci Gábor Kazahsztánban. Fotó: magánarchívum

Az öt indulóból a második helyet hozta el Ferenci Gábor, akit még Kazahsztánban, a verseny helyszínén sikerült elérnünk telefonon pénteken. Mint megtudtuk, egy erős mezőny jött össze a 77 kg-os súlycsoportban, veterán „B” kategóriában (itt indulhatnak a 40-45 év közöttiek). Két-két kazah és spanyol ellenféllel kellett megküzdenie a miskolci grappling versenyzőnek.
 
– Az első mérkőzést gond nélkül hoztam, egyértelművé tudtam tenni az első pillanattól, köszönhetően annak, hogy a miskolci fiatal edzőtársaimnál megszoktam, hogy gyorsak, pörgősek, és így nagyobb tempóval tudtam beleállni mindegyik mérkőzésembe – mutatott rá Gábor.

A második meccsen egy spanyollal csapott össze.
 
– Az ellenfelem elég rosszul viselte a vereséget, nem ehhez volt szokva, a végén egy kis „acsarkodásba” is belement, a szemnyomástól, a harapáson át a csikarásig minden volt, de szépen, keményen tudtam hozni ezt a meccset is – részletezte.
 
Jött a harmadik összecsapás, ahol egy újabb spanyol volt az ellenfél. Gábor rögtön látta, hogy egy nagyon stabil, erős ellenféllel kell megküzdenie.
 
– Úgy voltam vele, ha csak pontozással kapok ki tőle, már az is hatalmas eredmény lesz. Végül azonban lekopogtatott, egy karfeszítést rakott össze gyönyörűen. Nem is volt kérdés számomra, ki a jobb: ő egy nemzetközi szinten is jegyzett sztár, rettentő sok versenytapasztalattal. Óriási dicséret számomra, hogy azt mondta: rég találkozott ilyen erős ellenféllel. Hogy milyen ember, arról sokat elmond az is, amikor az elhunyt kislányom fényképét felvittem a dobogóra, és ő, meghallva a történetemet, nagy öleléssel biztosított együttérzéséről – idézte fel a megható pillanatot Gábor.

De vissza a versenyhez! Az utolsó körben egy kazah érkezett. Alig kezdődött meg azonban a küzdelem, Gábor térde kifordult.
 
– Az első két pontot még én szereztem, de a sérülés megzavart a koncentrálásban. Ezt látta az ellenfelem is, hiszen kiment a térdem a helyéről. Egyből rám vetette magát. A bíró is észrevette, hogy gondban vagyok, megállította a mérkőzést, és orvost hívott, aki lejegelte a térdem, kicsit helyre is rakta. Tudtam azonban, hogy hamar elmúlik a jegelés hatása. Az edzőm azt kiabálta, hogy ne álljak fel, lentről dolgozzak. Sikerült, egy ép lábbal is küzdöttem, és sikerült felülkerekednem rajta. A végére összeszedtem úgy a versenyt, hogy 7:2-re megnyertem a mérkőzést – annyi, hogy bal láb nélkül. Hamarabb le tudtam volna zárni, mert dinamikusabb, erősebb voltam, de ezzel a sérüléssel nem számoltam – tette hozzá.
 
A négy mérkőzésből hármat tehát megnyert Gábor, ezzel megszerezte a vb második helyét a veterán „B” kategóriában, 77 kg-os súlycsoportban.
 
– Úgy voltam vele, hogy már önmagában a kijutás is nagy siker. Kötelességemnek éreztem azonban, hogy a lehető legnagyobb munkát és a legjobb tudásomat tegyem bele, azok miatt is, akik támogattak abban, hogy itt lehessek. A második hely számomra egy fantasztikus, csillogó történet. Ez így jó – értékelt Ferenci Gábor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!