Ugrás a tartalomra

Időközi választás: nyomtatják a szavazólapokat 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. szeptember 14. szerda 16:29
Szerda délelőtt jóváhagyta a Helyi Választási Bizottság a szeptember végi időközi önkormányzati voksolás szavazólapját, így meg is indulhat annak sokszorosítása a miskolci 3-as számú egyéni választókerületiek részére. 
Fotók: Mocsári László

Mindennek kiváltó oka, hogy a miskolci 3-as számú egyéni választókerület korábbi önkormányzati képviselője, Hegedűs Andrea idén áprilisban listán bekerült a parlamentbe. Itteni mandátumáról május végén mondott le az összeférhetetlenség miatt.

A Helyi Választási Bizottság ennek mentén június 29-én ki is tűzte az időközi választás szeptember 25-i időpontját. Az aspiráló pártok és jelöltjeik augusztus 6-án vették át az ajánlóíveket, amiket augusztus 22-éig kellett leadniuk. A kampányidőszak hivatalosan augusztus 6-án vette kezdetét. A bizottság augusztus 22-i ülésén eldőlt, milyen sorrendben szerepelnek majd a jelöltek nevei a szavazólapon. Eszerint:

1. Barta Gábor (Fidesz-KDNP)
2. Sebe-Gazdig Judit (Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesület, MSZP, Momentum Mozgalom, Párbeszéd Magyarország, Demokratikus Koalíció, LMP, Jobbik)
3. Fülöp József Istvánné (Magyar Munkáspárt, Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom)

Az Önkormányzati Igazgatási Osztály vezetője a választási bizottság ülésének egyetlen napirendi pontja során arról számolt be, hogy a szavazólapok adattartalmát rendben találták. Ezt követően a megjelentek egyhangúlag fogadták el a szavazólapot, s hagyták jóvá annak úgynevezett imprimálását. Bodnár Tibor egyúttal elmondta: a számlálóbiztosok delegálására péntek 16 óráig van lehetősége a pártoknak; majd felhívta a tagok figyelmét, hogy legközelebb a választás napján, azaz jövő vasárnap kora este kell összeülniük.

Június 6-án jelentette be a Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesület: közös jelöltet állítanak a szeptemberi időközi választáson. Sebe-Gazdig Judit bevallása szerint mivel a demokratikus és liberális elvek mentén gondolkodik, ezért a Demokratikus Koalíció iránymutatása és értékrendje áll hozzá a legközelebb. „Stabil körzetet örökölhet meg, amiben sok lehetőség rejlik. Meggyőződésem, hogy nála biztonságban lesz a választókerület” – hangsúlyozta akkor a korábbi képviselő, Hegedűs Andrea. Július 27-én hivatalossá vált az is, hogy a Fidesz azt a Barta Gábort indítja, aki korábban már (2014-től 2019-ig) betöltötte a körzet képviselői posztját. „Negyedik generációs hejőcsabai család sarja vagyok, de a választókörzetnek nemcsak ezen a részén mozgok otthonosan: sokat dolgoztam a Martinkertvárosban és a Népkertben, az avasi és belvárosi részeket pedig szerteágazó családi, valamint baráti kapcsolataim révén ismerem jól” – fogalmazott akkor Barta Gábor. Benevezett még Fülöp Józsefné, a Munkáspárt miskolci szervezetének elnöke is, akit pártja mellett – akárcsak az áprilisi országgyűlési választás során – az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom is támogat. A képviselőjelölt pártja augusztus huszadikai ünnepségén jelentette be, hogy az induláshoz szükséges ajánlásokat aznap leadta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!