Ugrás a tartalomra

Így szórakozik Miskolcon a Z generáció

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. augusztus 12. szombat 17:43
A megkérdezettek szerint a járvány óta megcsappant a fiataloknak szóló kulturális programok száma.
Fotó: Juhász Ákos (Csengey kert illusztráció)

Augusztus 12. a fiatalok világnapja. A Z generáció tagjaié, akik már egy teljesen más világban nőttek fel, mint az őket megelőző nemzedékek, így a hangjuk is jóval másabb. Más a stílus, a szleng, a divat. Egy dolog azonban maradt: a mostani fiatalok is szeretnek szórakozni. Kérdés, hogyan tehetik meg ezt itt, Miskolcon, mennyi lehetőséget hagy számukra a város. Ezt próbáltuk kideríteni.

Méhész Janka például imád koncertekre járni. Utolsó éves középiskolásként már a szülei is engedékenyebbek, így a nyáron több, számára fontos eseményre jutott el.
- A barátaimmal szoktam menni, vigyázunk egymásra. Imádom a zenét, és több előadóért is rajongok. Miskolcon sok koncert van, de sok szól az idősebbeknek. Szerencsére azért gyakran jönnek olyan, a fiatalok körében népszerű fellépők, akikre érdemes kimozdulni otthonról.

Elek Zsófia 24 éves, és régóta rajong a színházért. Gyakori vendége a helyi teátrum bemutatóinak.
- Szerencsés vagyok, mert nagyon jó a Miskolci Nemzeti Színház, remek darabokat láthattam itt. Ez az egyik hobbim. Emellett a barátaimmal gyakran látogatjuk meg a belvárosi bárokat, ezek a nagy beszélgetések és vihogások színterei. Nemrég kertmozit tartottak a Szinva teraszon, ami kifejezetten tetszett, lehetne több ilyen program. Amit a járvány óta hiányolok, azok a kulturális rendezvények, irodalmi estek. Ezekből is lehetne több.

Szabó Zalán Budapesten tanul, de a nyárra hazajött Miskolcra. Beállt részmunkaidőben dolgozni egy vendéglátóhelyre, azóta a szórakozási lehetőségekre is más szemmel tekint.
- Sajnos már szinte semmi irodalmi program nincsen, slam poetry például, amiről régen ismert volt Miskolc is. Néha egy két jó alteres koncert akad, ha nem dolgozom, azokra elnézek. Színházba is megyek, ha tehetem, de jó lenne, ha adnának valamilyen kedvezményes jegyet a diákoknak. Pesten nagyon sokszor ilyennel jártam, így heti kétszer is el tudtam menni az előadásokra.

Kevés olyan hely van, ahová Zalán és a barátai beülnek.
- Azt vesszük észre, hogy sok a vállalhatatlan ember a kocsmákban, bárokban, így többnyire a bevált törzshelyeinkre járunk. Sajnos a szórakozóhelyek nyitvatartása is hektikus, még hétvégén is a legtöbb bezár éjfélkor. A nemrég átadott Csengey kert tetszik. A koncertekre jó lenne, ha olcsóbbak lennének a jegyárak, a diákokat sokszor kizárják a 4 ezer forint környéki belépőkkel. Az avasi boros programokon mindig jó a hangulat, de ott sem mi vagyunk a célközönség – véli Szabó Zalán, aki szerint több kiállítás is lehetne a városban.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!