Ugrás a tartalomra

Ilyen lesz az élet a veszélyhelyzet alatt

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. november 11. szerda 13:15
A koronavírus-világjárvány egyre gyorsabb terjedése miatt további, sőt az eddigi legszigorúbb korlátozások léptek életbe szerdától Magyarországon. Mutatjuk a részleteket.


A kedden éjjel, hatálybalépése előtt nem sokkal jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely részletesen összefoglalja a hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök által kihirdetett legújabb szigorító intézkedéseket. 
A Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről címmel jelent meg a jogszabály, amely elsőként felsorolja a főbb intézkedéseket. Ezeket vesszük most sorra, a korábbiaknál kicsit részletesebben:

Kijárási tilalom

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal lehet utcán tartózkodni. Mentességet kaptak a profi sportolók is, ha meccsük vagy edzésük van. Kutyát is sétáltatni szabad a lakásunktól 500 méteres körzetben. Aki ezt megszegi, százezres bírságot kaphat, egy este akár többször is. A kutyafuttatók bezárásáról az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

Mi van nyitva és meddig?

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett. A veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható.

Az éttermek, szállodák (kivétel az üzleti, oktatási célú foglalás), színházak, mozik, edzőtermek, uszodák napközben is zárva lesznek. Az étteremben csak annyi ideig lehet vendég, míg átveszi az ételt. Az éttermi és napi fogyasztási cikkekre vonatkozó házhozszállításba a taxisok is beszállhatnak. Az üzemi étkezdék, büfék nyitva tarthatnak.

A cirkuszt, jégpályákat (a versenyszerűen sportolók használhatják az utóbbi hármat), állatkerteket, vadasparkokat, kaland- és vidámparkokat és a játszóházakat, múzeumokat, könyvtárakat is bezárják.

Minden benzinkút üzletei, büféi, kávézói 19 órakor bezárnak, az ügyeletes töltőállomásokon csak tankolni lehet.

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.

Tömegközlekedés

Teljesen nem áll le a tömegközlekedés éjszaka, a kijárási tilalom idején sem, mert sok embernek el kell jutnia a munkába vagy haza kell onnan érnie, de járatritkítások lesznek.Külön rendeletben határoztak arról is, hogy az egészségügyi dolgozók, valamint a koronavírus elleni küzdelemben résztvevő egészségügyi hallgatók ingyen vehetik igénybe a tömegközlekedést.

Egyház

A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg. Ezzel kapcsolatban jelenleg annyit lehet tudni, hogy a katolikusok megtartják a miséket, a reformátusok azt kérik, hogy híveik online vegyenek részt az istentiszteleteken.

Sport, szabadidő

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett.
A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.

Középiskolák, egyetemek, főiskolák

Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár ugyanakkor kedden bejelentette: szombatig ki kell költözni a diákoknak, csak egyedi méltányossággal maradhatnak.
Döntés született arról, hogy a szalagavatókat kötelező jelleggel el kell halasztani. A rendelet visszavonásáig nem rendezhetnek szalagavatókat, az őszi érettségit megtartják.

Azonban szükség esetén a középiskolákban lehet tartani egyéni vagy kiscsoportos konzultációkat, és a pedagógusok az iskolából is dolgozhatnak, ha szükséges.

Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

Bölcsődék, óvodák, általános iskolák

A bölcsődék, óvodák, általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak - a hőmérsékletmérés kötelező.

Teszt, teszt, teszt

A kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.

Tovbbi korlátozások

Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak.
Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
Minden gyülekezés tilos.

Maszkviselés


A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, viszont kedd éjféltől a közterületen is kötelező lesz a maszkhasználat – erről a miniszterelnök kedd este az M1-nek adott interjúban beszélt. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a 10 000 főnél nagyobb település "egyes közterületein" lesz kötelező, de a polgármestereknek kell kijelölni, hogy melyek ezek a közterületek.

Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Kemény büntetések

Az intézkedések betartását a rendőrség mellett a honvédség is ellenőrizni fogja, egyes esetekben 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak - de akár egy évre be is zárathatják a helyet. A kiszabott bírság ellen nem lehet fellebbezni, 15 napon belül ki kell fizetni.

A karantén-  és maszkviselés szabályait megsértők büntetési tételeinek az emelését a parlament már korábban elfogadta. A szabálysértőket legkevesebb 5 ezer forintra büntetik, de súlyosabb esetben akár 500 ezer forintos helyszíni bírságot is kiszabhatnak. A napi többszörös bírság 200 ezer forint, de akár 600 ezer is lehet (karanténszabályok megsértése esetén).

További hírek

Olvasnivaló