Ugrás a tartalomra

Ismét itt a digitális oktatás

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. november 13. péntek 11:53
A járványhelyzet miatt az egyetemeken és a középiskolákban ismét online folytatódik az oktatás, az általános iskolák, óvodák, bölcsődék viszont folytatják a munkát normál rendben.
Képünk illusztráció

Szerdától ismét digitális oktatást vezettek be a 8. osztály fölötti évfolyamoknál. A kormányrendelet szerint a bölcsődék, óvodák, általános iskolák a nyolcadik osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, viszont az itt dolgozókat – a kórházak és szociális intézmények dolgozóival egyetemben – hetente tesztelni kell.

A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek, Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár keddi bejelentése szerint ugyanakkor szombatig ki kell költözni a diákoknak, csak egyedi méltányossággal maradhatnak. 

Készültek rá

Az intézkedés egyelőre harminc napra szól, de az intézményvezetők java úgy véli, hosszabb időről lesz szó. A tavaszi digitális tapasztalatok most jól jöttek, Miskolcon is rendben elindulhat az internetes oktatás szerdától. Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum igazgatója a Miskolc TV Híradójának azt mondta, ők már augusztusban felkészültek egy esetleges online oktatási időszakra, ennek megfelelően készültek a munkatervek. A Lévay József Református Gimnázium is készült, ők már hétfőtől átálltak a digitális munkarendre. Ábrám Tibor igazgató elmondása szerint a hibrid oktatás már korábban is jellemző volt náluk, a hiányzó tanulók online csatlakoztak a munkához.

Digitális osztály a Lévayban. Fotó: MiNap-archív/Végh Csaba


Szerdától a hazai egyetemek, főiskolák digitális munkarendre tértek át. Miskolc, pontosabban a Miskolci Egyetem ebben is élen járt, az felsőoktatási intézmény rektora már korábban rendelkezett az oktatási forma újbóli bevezetéséről. A kormányrendelet viszont a korábban alkalmazottaknál szigorúbb szabályokat fogalmazott meg, ezeket Horváth Zita az egyetem facebook-oldalán videós, és írásos formában is tette közzé.

Távoktatás az egyetemen is

 - Az új rektori utasítás már a kormányrendelet alapján készült el, eszerint: az online oktatás most már általánosságban minden hallgatóra vonatkozik. A könyvtárat is be kell zárni, így csak az elektronikus formáéban elérhető könyveket, szakirodalmakat tudjuk rendelkezésre bocsátani. Az egyetemen rendezvények továbbra nincsenek, kivétel a versenysportolók számára tartott edzés és a zárt kapus mérkőzés. Munkavégzést csak úgy lehet folytatni az egyetemen, hogy egy irodában lehetőség szerint csak egy ember dolgozik – hangsúlyozta. 

A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezártak, innen a hallgatóknak ki kellett költözni szombatig. „Akik nem tudják ezt megoldani, egyéni rektori méltányossággal kérhetik a bent maradást – tette hozzá a rektor.

Forrás: MiNap-archív

A kollégiumból való kiköltözés több hallgatót is érzékenyen érint, többek között a minap.hu által megkérdezett Tardi Rolandot is. Roland – aki tanulmányai mellett a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöki tisztségét is betölti –általános iskolában végzi kötelező gyakorlatát, ezek az intézmények viszont nem állnak át digitális oktatásra. 

- Éppen ezért muszáj Miskolcon maradnom. A rektori méltányossági kérelmemet már beadtam, nagyon bízom benne, hogy maradhatok. Nem is csak a gyakorlat miatt, hanem azért is, mert szüleim a vírus által veszélyeztetett korban vannak – mondta el lapunknak a hallgató, aki hozzátette: a kérelem megírása előtt mérlegelte azt is, hogy albérletbe költözik, azonban az elmúlt hetekben úgy felmentek ezek árai, hogy ezt nem engedheti meg magának.

Hatalmas segítség

- A rektori méltányossági kérelem nagyon jól jön a hozzám hasonló helyzetben levő hallgatóknak: ez hatalmas segítség az egyetem részéről – tette hozzá Tardi Roland.

A mostani intézkedések december 11-éig vannak érvényben, a folytatás az ezt követő kormányrendelettől függ, „abban a reményben, hogy ezek az intézkedések meghozzák az eredményt és sikerül visszaszorítani a járvány terjedését.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!