Ugrás a tartalomra

Itt tartani a régió értelmiségét

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. július 28. vasárnap 14:23
Új, több szempontból is unikális alapképzést indít a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara. A gyógypedagógus szakon például az intézmény informatikai-technológiai fejlesztéseit is felhasználják az oktatás során. Illésné Kovács Mária bölcsész-dékán lapunkat az idei felvételi eredményekről is tájékoztatta.

minap.hu: Hogyan teljesített a Bölcsészettudományi Kar a felvételi eljárásban? Hányan jelentkeztek önökhöz?

Illésné Kovács Mária (I. K. M.): Több mint 250 főt vettünk fel első körben, ehhez jönnek még a pótfelvételizők. Elég komoly az érdeklődés karunk iránt, azt mondhatom, várhatóan jóval 300 fölé fog menni ez a szám.

minap.hu: Idén melyek a húzószakok?

I. K. M.: Az anglisztika most is népszerű volt, de felzárkózott mellé a szociológia, a szociális munka, a tanári képzések közül az egészségügyi szakmatanári. Sajnos azonban idén az osztatlan tanárira csökkent a jelentkezők száma tavalyhoz képest... Pedig nagyon-nagy szükség van a közoktatásban tanári végzettségű szakemberekre, folyamatosan keresik őket. 4-5 év múlva nagy nehézségek lesznek a régióban, ha folytatódik ez a tendencia. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy a területünkön felmerülő minden munkaerőpiaci igényt megpróbáljunk kielégíteni annak érdekében, hogy itt tartsuk a végzett fiatalokat. Ez a régió jövőjének egyik záloga.

Minap-archív fotó: Végh Csaba

minap.hu: A kar megújulása újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen 2019-ben már gyógypedagógia (BA) alapszakot is indítanak. Mi indokolta ezt?

I. K. M.: A döntést évek óta szorgalmazták a gyógypedagógusokat foglalkoztató partnerintézményeink. Azt tapasztalják ugyanis, hogy évről évre csökken a szakemberek száma ezen a területen, nagyon komoly a hiány. A felméréseink aztán azt is kimutatták, hogy a régióban tanuló hallgatók kevésbé mobilisak; nem szívesen mennek más városokba felsőoktatási intézménybe. Vagy elmennek, de a fővárosba, onnan pedig már csak kevesen térnek vissza. A tanulság: nekünk kell képzéseket indítanunk, ha meg akarjuk oldani a szakember-utánpótlást. Mind a Miskolci Egyetemnek, mind a Bölcsészettudományi Karnak az a stratégiai célkitűzése, hogy alkalmazkodjon a munkaerőpiaci igényekhez; olyan szakokat kell indítanunk, amelyekre szükség van, és amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a régió értelmisége itt maradjon. Ez rendkívül fontos.

minap.hu: Erős a kapcsolat tehát a régiós szereplőkkel.

I. K. M.: Valóban, erős a kar beágyazottsága. Valamennyi, a képzésben érintett szervezet – legyen szó alapítványról, közoktatási intézményről, segítő központról vagy éppen kórházi részlegről – támogató nyilatkozattal járult hozzá a szak indításához. Ők gyakorló helyet is biztosítanak majd a hallgatóinknak.

minap.hu: A duális képzéshez hasonlóan…

I. K. M.: Igen, erősen gyakorlatorientált a szak. A partnerekkel kötött, igen szerteágazó együttműködési megállapodásunk is arról szól, hogy a közös kutatások mellett gyakorlati helyet biztosítanak végzőseinknek.

minap.hu: Miben nyújt többet a miskolci alapszak, mint más felsőoktatási intézmény hasonló képzése?

I. K. M.: Tradicionálisan csak az ELTE-nek volt ilyen képzése, manapság azonban már több felsőoktatási intézmény várja a jelentkezőket gyógypedagógusi szakra, hiszen az ország más régióiban is hiány mutatkozik szakemberekből. Kiváló színvonalra törekszünk, ebben segítenek minket a nemzetközi kapcsolataink, a tudományos hátterünk, a szakmai együttműködéseink. Unikálisak vagyunk abban is, hogy a hallgatók fejlődését kutyák és lovak bevonásával végzett, állatasszisztált specializációk és nemzetközi ösztöndíjak is támogatják. És persze nem feledkezhetünk meg arról sem, mekkora előny számunkra, hogy a Miskolci Egyetem egy igazi universitas, ahol erős a műszaki kutatás-fejlesztés! Az informatikusok korábban kidolgoztak egy ún. beszélő fejet, ami a hangképzésben, a hang elsajátításában segít a siketek számára. Ez kiválóan alkalmazható a gyógypedagógiában is. A műszaki-informatikai eredményeket is alkalmazzuk tehát a képzés során. Ez mindenképpen miskolci specifikum.

minap.hu: Mik a keretszámok, hány embert vehetnek fel az alapképzésre?

I. K. M.: Most hivatalosan 40 nappali és 40 levelező helyre lehet jelentkezni, de ez a keretszám növelhető a jelentkezők függvényében. Körülbelül 100-120 főt tudunk felvenni. Nóvum, hogy a pótfelvételi eljárásban is államilag finanszírozott férőhelyekre lehet pályázni, nemcsak a nappali, de a levelező képzésben is. Szintén nagyon fontos, hogy a felvételhez nem szükséges se nyelvvizsga, se emelt szintű érettségi megléte. Aki ezekkel nem rendelkezik, az is eséllyel pályázhat.

minap.hu: A kimeneti követelmények között viszont nyilván ott van legalább egy nyelvvizsga letétele…

I. K. M.: Igen, de ott egy kicsit enyhébbek a szabályozási feltételek: korábban csak az ENSZ nemzeteinek nyelve jöhetett szóba, most azonban már akár lovári nyelvvizsgával is lehet végezni, ami komoly könnyítés.

minap.hu: Mindkét kötelező szakirányon lesz gyakorlatorientált képzés: a tanulásban akadályozottak pedagógiája és a pszichopedagógiai szakirányon. Miért döntöttek így?

I. K. M.: Mindkét szakirányt meg akarjuk ismertetni a hallgatókkal, mert ezek a gyerekek fokozott segítségre szorulnak, és általában többféle problémával, nehézséggel küzdenek. Egy komplex felkészítés jobban szolgálja a pedagógusok jövőbeli eredményes működését; minél sokoldalúbb tudással felvértezett szakemberek képzésére van szükség, ezért van mindkét szakirány benne. A komoly szakmai, oktatási-kutatási tapasztalattal rendelkező gyógypedagógus kollégáink korábban az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán oktattak. A tervek szerint egyébként logopédiával gazdagodhat a portfólió, de nehéz minősítéssel rendelkező szakembert kell találni.

Szeretném végül hangsúlyozni, hogy augusztus 7-ig lehet jelentkezni a felvi.hu-n, és fontos, hogy akik már felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, töltsék fel a diplomamásolataikat is, mert azok alapján is történik a pontszámítás, és minden hallgató esetében a legkedvezőbb pontszámot veszik alapul.

minap.hu: Szintén lehet jelentkezni még a gépészmérnök-tanári képzésre, amit idén sikerült akkreditálni. Kiknek szól?

I. K. M.: Ez a szak is most indul, a pótfelvételi eljárás keretében lehet rá jelentkezni. Valamilyen műszaki területen már felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára oktatunk pedagógiai ismereteket, szakmatanári végzettség megszerzésére jogosít. Bízom benne, hogy lesz érdeklődés, most hirdetjük meg először.

További hírek

Olvasnivaló