Ugrás a tartalomra

Jövő héten sem áll le a városi pezsgés: sportfesztivál az egyetemen

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 12. csütörtök 17:04
Május 19-22. között Miskolcon rendezik az idei MEFOB FESZT-et, mely az egyetemi sport legnagyobb fesztiválja. Mindezt úgy, hogy első alkalommal várja a résztvevőket és a közönséget igazi fesztiválhangulat, hiszen a sport mellett esti DJ-s buli, számos kísérő program, szabadidős események és sportkonferencia is színesíti majd a rendezvényt.
A nevezések alapján 25 egyetem 976 sportolója lesz ott a pályákon | Fotók: Parai Roland

Íme a felhozatal címszavakban: asztalitenisz, atlétika, ultimate frizbi, futsal, judo, kosárlabda, tenisz és vízilabda. Ehhez nyugodtan képzeljük még hozzá a több száz fős szurkolói sereget – annál is inkább, mivel jó pár csapatsportágban érdekeltek lesznek a helyi erők.

A MEFOB FESZT az egyetemi sport legnagyobb fesztiválja, ahol egyszerre több egyetemi országos bajnokságot is szerveznek – számos szabadidősportos rendezvénnyel kiegészülve annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az egyetemista korosztály számára a rendszeres sport fontosságára és közösségformáló erejére. 

Az esemény nagykövetei mások mellett Siklósi Gergely világbajnok vívó és Török Ágnes válogatott kosárlabdázó

– A sport szerves része az egyetem egészségfejlesztési stratégiájának. A kormánnyal kötött új finanszírozási szerződés kiemelt területéről van szó – szögezte le Horváth Zita az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón, majd kifejtette: mindennek értelmében a testnevelési órák színvonalának javítását és a szabadidősport támogatását is célul tűzték ki az intézményben. – Igyekszünk egyéb tanulási lehetőségeket és mentorprogramokat biztosítani azon fiataloknak, akik egyesületben sportolnak, hogy a két tevékenységet párhuzamosan tudják művelni – húzta alá a rektor. 

Ez a négy nap nem csupán a sportolók számára bizonyul próbatételnek. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy felkészülést nyújtson a Debrecen-Miskolc Európai Egyetemi Játékok 2024-es megrendezésére. Horváth Zita szerint nem alaptalanul kapták meg annak rendezési jogát sem, hisz olyan nemzetközi sportrendezvények állnak már mögöttük, melyekre visszatekintve magabiztosan tudnak építkezni.

Szombaton és vasárnap a csapatokra terelődik a figyelem

– Nem volt még olyan rendezvényünk, amin ezer sportoló négy napon keresztül nyolc sportágban lett volna jelen egy helyen – hangzott el a fiataloknak szóló, közösségépítő és sportos összejövetelről Juhász Péter részéről. A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára felhívta a figyelmet: habár az ünnepélyes megnyitót jövő pénteken tartják, már csütörtök délelőtt beindul a fesztivál. Szemléltetésül említette: konferencián tart előadást Mocsai Lajos és Kemény Dénes, majd egy kerekasztal-beszélgetésen Kiss Gergely, Baji Balázs, Cseh László és Zsivoczky-Farkas Györgyi is föltűnik még az első napon.

– Miskolcon az emberek nagyon szeretik a sportot. Magyarországi léptékkel mérve rengetegen vannak az eseményeken – vélekedett Kiss János. Az országgyűlési képviselő felelevenítette a magyar kormány által az elmúlt egy évtizedben finanszírozott miskolci beruházásokat, úgymint a DVTK Stadiont, a DVTK Arénát, az MVSC-pályát, a Miskolci Atlétikai Centrumot és a napokban elkészült népkerti futókört.

A város letéteményesei a fiatalok Veres Pál szerint

A MEFOB Fesztivált (MEFOB FESZT) a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség közösen rendezi a Miskolci Egyetemmel és Miskolc város támogatásával.

A polgármester, egyben az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi tagja a modellváltó egyetem sikerének látja az efféle alkalmakat. Veres Pál szerint a szándék, a lehetőség és a képesség együttállásának lehetünk tanúi akkor, amikor a város és az egyetem sportlétesítményei képesek egy ekkora rendezvényt lebonyolítani. Egyúttal rámutatott: a két év múlva esedékes egyetemi játékok szempontjából a lehetőségekre, a körülményekre és a feltételekre nézvést is próbaértékű lesz, amint nyolc sportág képviselői koncentrálódnak egy helyre. Végezetül felidézte a város kapcsolódó fejlesztéseit, valamint az önkormányzat és a civilek abbeli törekvését, miként minél több füvesített területtel és szabadidőparkkal gazdagodjanak az itteniek.

A Miskolci Atlétikai Centrumban, az Egyetemi Körcsarnokban, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban és a Miskolctapolcai Strandfürdőben is láthatók lesznek a viadalok. A programról részletesebben ITT olvashatnak. 

További hírek

Olvasnivaló