Ugrás a tartalomra

Karikó Katalin idén is ott volt a Nobel-díjasok várományosai közt

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 03. hétfő 20:09
Svéd kutató kapta a 2022-es orvosi Nobel-díjat a kihalt hominidák genomja és az emberi evolúció területén végzett felfedezéseiért.

Az idei Nobel-díjak odaítélésére október 3-án, hétfőn került sor. Míg irodalmi és Nobel-békedíj kategóriákban gyakran nyernek közismert személyek vagy szervezetek, a tudományos (fizikai, közgazdasági, kémiai vagy orvosi) díjak esetében általában csak a szűk tudósközösség ismeri jobban a nyertesek munkásságát - írja az szmo.hu, hozzátéve, ez idén változhatott volna, amennyiben az esélyesnek mondott magyar kutatóbiológus, Karikó Katalin nyerte volna  az orvosi Nobelt. Szakértők komoly esélyt adtak arra, hogy idén a Covid19-járvány viszonylag gyors megfékezését lehetővé tevő mRNS-technológia kifejlesztése kiérdemli a legrangosabb tudományos díjat, az az orvosi bizottság keze azonban hazafelé húzott: Svante Pääbo svéd kutató kapta az elismerést a kihalt hominidák genomja és az emberi evolúció területén végzett felfedezéseiért.

Karikó Katalin egyébként legutóbb szeptember 28-án vett át díjat, mégpedig a 2022-es Empowering Research and Discovery Award elismerést Philadelphia legendás „The Union Legal” épületében rendezett gálán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!