Ugrás a tartalomra

Képek egy nagy korszak rockzenészeiről

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. január 12. csütörtök 11:43
Szalay Zoltán Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics-díjas fotográfus kultikus felvételeit vonultatja fel az Ifjúsági Ház legújabb tárlata. A kiállítás január 27-éig látogatható.

Szalay Zoltán - Azok a rockzenészek című fotókiállítása az Ifiházban - Mocsári László képgalériája

 
„Azok a rockzenészek” címmel nyílt kiállítás január 10-én az Ifiház galériáján. A tárlat Szalay Zoltán 1959 és 1989 közötti fényképeiből mutat be összesen nyolcvan darabot, egy-egy helyszínen mindig negyven kép látható – mondta el a megnyitón Hímer Bertalan Paya, a Miskolci Kulturális Központ (MKK) programszervezője, aki elmondta azt is, a fotókiállítás Szolnok, Budapest, Marosvásárhely és a Debrecen után látható Miskolcon.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának részeként jött létre. Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló program elindítója a megnyitón elmondta, a kezdeményezés részeként ez már a harmadik rocktörténeti fotókiállítás.

Bajnai Zsolt. Fotó: Mocsári László

- Az elsőn Somló Tamás saját készítésű képei voltak láthatók a budapesti Akvárium Klub mellett Debrecenben és Szentendrén is. A második utazó kiállítás Vértes György fotóit vonultatta fel, ez a tárlat 2020-ban született, és a pandémia okozta kényszerszünet ellenére kilenc városba juthatott el, köztük Miskolcra is, az Ady Endre Művelődési Házba – emlékeztetett Bajnai Zsolt.

Ezt követően 2022-ben úgy döntöttek az alprogram működtetői, hogy Szalay Zoltán képeiből válogatnak könnyűzenei témájú fotókat  – tette hozzá a Hangfoglaló program elindítója.

- A válogatásban helyet kaptak a könnyűzene hátterében dolgozók éppúgy, mint a rajongók, a legendás helyszínek, és azok a zenészek és énekesek is, akik a maguk idején „sztárnak” számítottak, ma viszont már kevesebben emlékeznek rájuk – sorolta Bajnai Zsolt, aki elmondta még: a tárlat minden alkalommal más és más arcát mutatja, hiszen a kétoldalú tablóknak köszönhetően az adott városhoz tudják igazítani azt.

- Ezek a képek, melyeket most itt az Ifiházban láthatunk, rólunk, a mi életünkről szólnak. Visszanéznek ránk a nagy generáció tagjai, akik annak idején megnövesztették a hajukat, felvették az első farmereket, és úgy gondolták: valami egészen mást akarnak. Nem egyszerűen egy divatot teremtettek, nem egyszerűen zenéltek, hanem őszintén hitték, hogy jobbá tehetik a világot – ezt már Fedor Vilmos polgármesteri megbízott mondta, aki emlékeztetett: 2023 nagyon fontos év a városban, idén ötven éves a Miskolci Rockfesztivál ötvenedik évfordulóját, melyet a város méltóképpen kíván megünnepelni.

„1973-ban, mindössze négy évvel Woodstock után Magyarországon egy város rockfesztivált rendezett. Ez a város Miskolc volt, mely nemcsak az elő magyar rockfesztivált, de Közép-Európa első ilyen programját rendezte meg. Ez óriási dolog. Ez az év Miskolcon az emlékezés és az ünnep éve lesz. A mostani kiállítás ennek az első lépése, az év folyamán rendezünk majd konferenciát a Miskolci Rockfesztiválról, de szeretném bejelenteni azt is: a hangszerek is újra szólni fognak Miskolcon! Egy kicsit másként, mint akkor, ötven éve, ugyanis egy nagyon különleges kísérletnek ad majd otthont Miskolc – mondta el Fedor Vilmos.

Az „Azok a rockzenészek” című tárlat január 27-éig tekinthető meg az Ifiház galériáján.

A kiállításon zenélt a Nahaj akusztik együttes


Szalay Zoltán
„Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj, és akkor jó kép születik!” vallotta Szalay Zoltán (1935-2017) Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics-díjas fotográfus, aki elindítója és három évtizeden keresztül rendezője volt a Magyar Sajtófotó Pályázatnak és Kiállításnak. Szalay Zoltán 1954-ben kezdte a pályáját, harminc éven át dolgozott a Rádió és Televízió Újságnak, illesztve fotózott a Tükör és az Új Tükör újságoknak is. Megalapítója és vezetője volt a Magyar Hírlap, a Kurír és a Blikk fotórovatainak, miközben a Kaposvári Egyetemen és a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskoláján is tanított. Talán nem túlzás azt állítani, hogy fotósgenerációk nőttek fel a keze alatt. Életművéből néhány évvel ezelőtt Azok a hatvanas, hetvenes évek illetve Azok a nyolcvanas, kilencvenes évek címmel jelentek meg fotóalbumok Parti Nagy Lajos képmelléírásaival.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!