Ugrás a tartalomra

Két magyar alkotás is indul az animációs filmfesztiválon

MTI
Utoljára módosítva
2023. május 02. kedd 10:06
Harminckét ország négyszázhúsz alkotása közül az előzsűrik döntése alapján nyolc egész estés animáció verseng Kecskeméten, köztük a legrangosabb animációs filmfesztiválon, Annecyben, Bucheonban, az Európai Filmdíjon és a Tokyo Anime Awardon díjat nyert alkotások - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.
Kép: KAFF

Összeállt a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) programja. Június 21-től 25-ig mintegy százharminc alkotás szerepel a versenyprogramban.
Az ismert francia gyerekkönyv-sorozat címszereplője elevenedik meg Benjamin Massoubre és Amandine Fredon tavaly Annecyben a legjobb film díját elnyert A kis Nicolas - Eljött a boldogság ideje! című filmjében. Két díjat kapott ugyanott az európai filmdíjas Kutyáknak és olaszoknak tilos! című francia-olasz-svájci alkotás, Alain Ughetto munkája, amelyben Luigi gyalog kelt át az Alpokon, hogy Franciaországban kezdjen új életet.

Jean-Christophe Roger és Julien Chheng Ernest és Celestine: A dallamok útján című luxemburgi-francia filmjében a medve és az egér visszatér Ernest szülővárosába, ahol azt kell tapasztalniuk, hogy betiltották a zenét - ezt nem hagyhatják annyiban.

A portugál Nuno Beato My Grandfather's Demons című filmjében a nagyvárosban élő Rosa nagyapja váratlan halálával rájön, olyan helyen él, amelyhez nem tud kapcsolódni. A szintén portugál José Miguel Ribeiro Bucheonban két díjat nyert, Angolában játszódó Nayola című munkája a negyedszázadon át tartó polgárháború három generáció nőtagjaira gyakorolt hatását ábrázolja. Ari Folman izraeli rendező Hol van Anne Frank? című filmje Kittyt, a kislány képzeletbeli barátját követi nyomon.

Kép: KAFF - Kojot négy lelke

Két magyar film is indul mind az európai, mind a magyar egész estés versenyben, ezeket a napokban hívták meg az idei Annecy Animációs Filmfesztiválra. Az egyik Gauder Áron a Kojot négy lelke című filmje, amely az indián teremtéstörténeten keresztül arról beszél, miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel. A másik Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rotoszkóp animációval készült Műanyag égbolt című alkotása, amely száz év múlva, a jövőbe repíti a nézőt.

Kép: KAFF - Toldi

A házigazda Kecskemétfilm nem nevezte versenybe saját alkotását, a Toldit, de versenyen kívül vetítik Jankovics Marcell utolsó alkotását, amely szintén meghívást kapott idén Annecybe.

Hét európai TV-speciál, tizennyolc európai és tizenhárom magyar tévésorozat - többek között a Cigánymesék, a Magyar szentek vallomása, a Bab Berci kalandjai, a Bogyó és Babóca és a Puskás Öcsi és barátai -, tizenkilenc magyar rövidfilm, valamint huszonnyolc magyar diákfilm versenyez Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjén.

A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik a fesztivál kínálatát, a részvétel ingyenes. (MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!