Ugrás a tartalomra

Kiállítás eleveníti fel Velkey László munkásságát a GYEK-ben

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. június 08. csütörtök 19:04
Az emléksarok jelenleg a GYEK magasföldszintjén található, végleges helyére az épület felújítása után kerül.

Fotó: Mocsári László

Állandó tárlat nyílt a Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) alapítójának, vagyis Velkey László életéről és munkásságától az intézmény magasföldszintjén kedden. Az eseményen először Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, aki méltatta a GYEK atyját.

Velkey László 1952-ben végzett a Budapesti Orvosi Egyetemen. Tanulmányai után azonnal Miskolcra került, és évtizedeken keresztül dolgozott a Semmelweis Kórházban. Az ő kezdeményezésére hozták létre 1976-ban a ma már a nevét viselő GYEK-et, de a jelenlegi alap- fekvő- és járóbetegellátás megteremtésében is jelentős szerepe volt. Egy egészségügyi intézmény életében ritkán van alkalom tárlat megnyitójára, ami ráadásul olyan szakember életútját mutatja be, akit nagyon sokan még személyesen is ismerhettünk.

Velkey László, Sólyom Enikő, Révész János és Hauser Péter. Fotó: Mocsári László

- Eddig arra még nem volt példa, hogy valakinek az emlékére kiállítást vagy emléksarkot hoztunk volna létre, de nagyon örülök annak, hogy ez először Velkey professzor úrnak adatik meg – tette hozzá Révész János, aki elmondta még: jelenleg a tárlat a GYEK magasföldszintén található meg, ez azonban még annak nem a végleges helye, az épület ugyanis éppen felújítás és bővítés alatt van. „Terveink szerint az emlékkiállítás végleges helye az új szárnyban lesz, így jelképesen a múltat és a jövőt is összekapcsolja majd” – jelentette ki.

Hauser Péter, a GYEK vezető főorvosa is fontosnak nevezte azt, hogy a következő generációk is emlékezzenek az intézményalapító Velkey Lászlóra. Pontosan ezt a célt szolgálja a kedden felavatott emléksarok is.

- A kórház felvette Velkey professzor úrnak a nevét, névadóként egy szobor hirdeti az ő személyiségét, viszont azt gondolom, hogy ez egy picit kevés ahhoz, hogy tartalommal meg tudjuk tölteni az életét, hogy az ő emléke, személyisége tovább is élő legyen minden kolléga szemében. Ezért hoztuk létre a kiállítást, aminek az a célja, hogy bemutasson egy olyan embert, aki kórházalapító volt és közösségteremtő is – hangsúlyozta Hauser Péter.

A megnyitón ezt követően a munkatársak nevében Sólyom Enikő, a GYEK nyugalmazott vezető főorvosa, a család nevében pedig Velkey László fia, Velkey László emlékezett a kivételes orvosra.

További hírek

Olvasnivaló