Ugrás a tartalomra

Kinek fog hiányozni a középiskolában a nyelvvizsga?

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 04. csütörtök 13:25
2024 őszétől a tervek szerint átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert, és megszünteti a nyelvvizsga-kötelezettséget a kormány – ezt a kulturális és innovációs miniszter a Facebook-oldalán jelentette be múlt csütörtökön.

Csák János szerint a változtatások közös célja az egyetemi autonómia és a hallgatói felelősségvállalás növelése. A Miskolc Televízió által megkérdezett nyelviskola szakemberei szerint azonban a követelmény eltörlése azt sugallja a fiataloknak, hogy nem fontos idegen nyelvet tanulni.

E gondolat mentén határozott úgy a kormány, hogy 2024-től átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert és megszünteti a nyelvvizsga-kötelezettséget. A kulturális és innovációs miniszter Facebook-oldalán múlt csütörtök közzétett videójában arról beszélt, hogy az állam továbbra is fenntartja, hogy minden végzős középiskolásnak valamelyik nyelvből érettségit kell tennie, innentől azonban a felelősség a diákokra, a szülőkre és az egyetemekre hárul.

– Átadjuk a lehetőséget és a felelősséget részben az egyetemeknek, részben a hallgatóknak, illetve a családjaiknak, hogy eldöntsék, hogy mely nyelvre milyen szinten van szükség ahhoz, hogy az egyetemen megtanult tudást a szakképzettségüknek megfelelően használni tudják később az életben – hangzott el Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Azok, akiknek nem sikerült időben felmutatni a nyelvtudást igazoló papírt, a diplomájukat sem vehették át. 2024-től azonban ez a kormány tervei alapján gyökeresen megváltozhat. A nyelvvizsga-kötelezettség megszüntetése azokat érinti majd, akik a 2024 őszén induló képzésekre jelentkezek. 

A kormány döntése a szakemberek szerint nagy visszalépést jelent majd az egyébként is több problémával küzdő hazai nyelvoktatásban. A stábunk által felkeresett Favorit Nyelviskola Euroexam vizsgahelyén havonta tartanak vizsgát. Alkalmanként csak itt átlagosan 40-100 jelentkező szeretne nyelvvizsgát szerezni. A kormány rendelete miatt az itt dolgozó tanárok szerint a jelentkezők száma jelentősen csökkenhet majd a jövőben. 

– Azt gondolom, hogy csökkentheti a számokat. Korábban a COVID miatt megjelent a nyelvvizsga-amnesztia, és sokan megkapták a diplomájukat anélkül, hogy meg lett volna a nyelvvizsgájuk, akkor bizony csökkentek a vizsgázószámok – ecsetelte Mátyás Anikó, a vizsgahely vezetője.

– Nagyon nagy szükség van rá, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte. Tulajdonképpen az angol nyelvtudás, ha csak az angol nyelvről beszélünk az már egyenértékű az írás- és olvasástudással. Ugyanúgy, ahogy bizonyos informatikai ismeretekre is szükség van – tette hozzá stábunk megkeresésére.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!