Ugrás a tartalomra

Kivonja Oroszország a csapatait Herszonból

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 09. szerda 16:54
Az erre vonatkozó parancsot az orosz védelmi miniszter adta ki.
Fotó: AFP

Oroszország megkezdte a csapatai kivonását a háború eleje óta megszállva tartott dél-ukrajnai Herszonból, az egyetlen régióközpontnak számító ukrán városból, amelyet az invázió februári megindulása óta sikerült elfoglalniuk – írja a BBC-ra hivatkozva a telex.hu.

A RIA orosz állami hírügynökség azt írja, Szergej Sojgu védelmi miniszter adta ki a parancsot arra, hogy az orosz csapatokat a Dnyeper bal partjára csoportosítják át (Herszon városa a jobb parton fekszik):

„Számunkra az orosz katonák élete és egészsége mindig prioritást élvez. Figyelembe kell vennünk a polgári lakosságot fenyegető veszélyt is. Biztosítanunk kell, hogy minden civil, aki akarja, el tudjon menni. Folytassa a csapatok kivonását, és tegyen meg minden intézkedést a személyzet, a fegyverek és a felszerelés biztonságos áthelyezése érdekében a Dnyeperen” – utasította Sojgu az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg októberben kinevezett főparancsnokát, Szergej Szurovikin tábornokot.

A Herszon megyei ukrán ellentámadás már hetek óta a levegőben van, legutóbb ebben a cikkben írtunk az erre vonatkozó tervekről és kilátásokról. A brit hírszerzés már október közepén arról írt, hogy az orosz csapatok a készülő ellencsapás miatt a csapatkivonást tervezik, majd arról is érkeztek hírek, hogy felszólították a civil lakosságot, hogy hagyják el a területet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!