Ugrás a tartalomra

Konferencia és könyvbemutató a 40 éves miskolci jogi karért

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 03. szerda 17:31
Idén negyven éve, hogy létrejött a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara. A jubileumot szerdán szakmai konferenciával és stílszerűen olyan könyvek bemutatásával ünnepelték, amelyek a miskolci jogi képzés történelmét ismertetik.
Képgalériánk a jubileumi konferenciáról; Fotók: Mocsári László

Csák Csilla dékán elmondta, hogy a kar sokat fejlődött a negyven év alatt, mindez pedig nem lett volna lehetséges a mindenkori oktatók nélkül. „Hogy a mai napon ünnepelhetünk, nagyban nekik köszönhető. Ez a negyven év a múlt, a jelen és a jövő összekapcsolódása.” – összegzett.

A negyven év „csupán” a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi karára vonatkozik, azonban a városban a jogi képzés korábbra datálható, hiszen az Eperjesi Jogakadémia 1919-es Miskolcra költözése indította el a szakmai oktatást a városban.

Csák Csilla

Mindez azt jelenti, számos meghatározó személy munkájának eredménye a jogi kar mai állapota. A dékántól megtudtuk: rájuk kívántak emlékezni a szakmai konferencia részeként bemutatott két kötettel. Sereg Péter, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője, az egyetem PhD hallgatója jegyzi Az Eperjesi Evangélikus Jogakadémia története, Nagy Zoltán, egyetemi tanár pedig a Jogászprofesszorok Miskolcon című kötetet.

Utóbbiról a szerkesztő professzor elmondta, hogy az a miskolci jogi képzés történeti összefoglalója, az Eperjesi és a Miskolci Jogakadémián át a kar létrejöttéig. Emellett feldolgozza az ezen intézményekben oktató professzorok életrajzát is. Nagy Zoltán kiemeli, hogy a selmeci és az eperjesi diákhagyományok tudományos dokumentálása is a könyv része.

Veres Pál

A rendezvényen Veres Pál polgármester, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának tagja is köszöntötte a jogászokat. A képzésről elmondta, hogy az országos tekintetben is kiemelkedő, amely a négy évtized alatt mindig sikeresen alkalmazkodott a változásokhoz.

Magas oktatói színvonal jellemzi a jogi kart, a hallgatók kipróbálhatják magukat a tudományos tevékenységekben és naprakész, piacképes tudást szereznek itt tanulva. „Bízom benne, hogy a jogász képzés még számos évtizeden keresztül meghatározó része lesz a Miskolci Egyetemnek és a régió felsőoktatási portfóliójának.” – zárta a méltatást polgármester.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!