Ugrás a tartalomra

Koronavírus: bezárják az éttermeket, a szállodákat és a középiskolákat is

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. november 09. hétfő 13:14
Az újabb korlátozó intézkedéseket a miniszterelnök jelentette be, és azok szerdán 0.00-tól léphetnek életbe, amennyiben az Országgyűlés megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást.
Forrás: Orbán Viktor/Facebook

A koronavírus-világjárvány terjedése miatt további korlátozó intézkedéseket jelentett be hétfő délelőtt Magyarország miniszterelnöke. Orbán Viktor leszögezte, a járvány Európában továbbra is felszálló ágban van, annak kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában 8 milliónyian betegedtek meg.

- Tapasztalataink szerint a járvány lefolyása hazánkban egy-két héttel követi az ausztriait. A kórházakat ugyan felszereltük és minden rendelkezésre áll - ágy, lélegeztető gép, maszk, védőfelszerelések -, az orvosaink és az ápolóink is emberfeletti munkát végeznek, ám ők is emberek, és számuk véges. Ráadásul a vakcina megérkezéséig még több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és az ápolónőink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. Ezért ezt a terhet, vagyis a megbetegedések számát csökkentenünk kell, a maszkviselés már önmagában nem lassít eléggé. Ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetnünk – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor emlékeztetett, az Országgyűlés elviekben kedden kilencven napra megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást. „Az Operatív Törzs áttekintette ezért a helyzetet és már javaslatokat is tett. Amennyiben az Országgyűlés valóban megadja a felhatalmazást és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be” – fűzte hozzá.

 

Ezek a következők:
- Este nyolc óra és hajnali öt között kijárási tilalom lesz. Nyolc órára mindenkinek haza kell érnie, felmentést csak a munkába és a munkából hazajárás jelent, illetve rendkívüli esetekben lehetséges.
- Minden gyülekezés tilos.
- Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.
- Az üzletek és a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók este 19 órakor bezárnak.
- A szállodák csak üzleti célból érkező vendégeket fogadhatnak, turistákat pedig nem.
- Általános rendezvénytilalom lép életbe.
- Családi összejöveteleken, rendezvényeken legfeljebb 10-en vehetnek részt.
- Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek.
- Az egyházi, illetve a polgári szertartáson csak az ahhoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.
- A temetéseken sajnos maximum csak ötven fő vehet részt.
- A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni.
- Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
- A szabadidős intézményeknek, fitnesztermeknek, uszodáknak, múzeumoknak, színházaknak, állatkerteknek zárva kell tartani.
- A felsőoktatás csak online formában működhet és a kollégiumokat is be kell zárni.
- A középiskolákban nyolcadik osztály felett digitális oktatás lép életbe.
- A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
- A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell. Akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak ötven-hatvan százalékos biztonságot ad.
- A kamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első harminc napban, a november 8-ig történt foglalások nyolcvan százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a munkavállalók továbbra is megkapják a fizetésüket.
- Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozói után erre a harminc napra nem kell járulékot fizetni és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el és megkapják fizetésüket.

 

A miniszterelnök hozzátette, ezeket a korlátozó intézkedéseket kedd éjféltől, vagyis szerdán 0.00-tól harminc napra vezetik, amit be szükség esetén meghosszabbíthatnak.

- Tudom, mindannyian tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A következő hetek nehezek lesznek, de a vakcina már belátható távolságban van, addig kell kibírni. Addig is vigyázni kell a veszélyeztetettekre, az idősekre, a betegekre és be kell tartanunk a szabályokat. Vigyázzunk egymásra! – zárta Orbán Viktor.

Frissítés:
Közleményben reagált a bejelentésre a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya. A városháza előbb felsorolta a lapunk által már ismertetett intézkedéseket, majd emlékeztetett, ezek a szigorítások kiegészítik a korábbiakat: a rendkívüli jogrend állapotát, a nagyvárosokban a tömegközlekedés sűrítését, a parkolás ingyenessé tételét, a halasztható kórházi műtétek eltolását.

Kiemelték: a miskolci önkormányzat „a bejelentett kormányzati intézkedéseket megismerve hamarosan megkezdi az azoknak megfelelő lépések előkészítését a saját hatáskörében, a hozzá tartozó intézmények, események, közterületek vonatkozásában”. 

- Ezekről a változásokról, védelmi intézkedésekről a továbbiakban is folyamatosan tájékoztatja a miskolciakat a városháza – zárul a közlemény.

 

A bejelentés:

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!