Ugrás a tartalomra

Koronavírus: folyamatos a figyelem Miskolcon – összefoglaló

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. február 29. szombat 10:33
Miskolciakat is megkérdeztünk és a fontos tudnivalókat is összegyűjtöttük, a cikk végén pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámát is megtalálja.
Fotó: Juhász Ákos

Bár Magyarországon egyelőre nem jelent meg a koronavírus, több szomszédos országban például Romániában, Horvátországban és Ausztriában is vannak már fertőzöttek. Éppen ezért Miskolc város vezetése, szem előtt tartva a miskolciak biztonságát, folyamatosan egyeztet a katasztrófavédelem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal szakembereivel, közösen értékelve, elemezve a kialakult helyzetet és a lehetséges veszélyeket, megalapozva ezzel a vírus esetleges megjelenésére való megfelelő felkészülést. 

Fotó: Parai Roland

- Úgy tudom, még Magyarországon nincs itt a vírus. Úgy vagyok vele, hogy még azért messze van tőlünk, felesleges pánikot kelteni, de azért óvatosnak kell lenni, meg kell előzni. Például gyakran kell kezet mosni, s ha tehetjük, ne menjünk nagyobb közösségbe, szedjünk immunerősítőket – mondja Czomba Dénesné.
 

- Én úgy érzem, hogy az immunrendszerem elég erős, hogy legyőzzön egy ilyen influenzát. Ugyanakkor fontos, hogy próbáljunk meg elővigyázatosak lenni. Szerintem otthon érdemes feltölteni az élelmiszer-tartalékokat. Megelőzésképpen pedig az immunrendszerünket kell megerősíteni például vitaminokkal.  Mészáros Judit így összegzett.



- Világosabban kellene beszélni az influenzáról, hogy mit kell tenni akkor, ha elkapjuk, és minél hamarabb meg kellene keresni azt az oltóanyagot, amellyel védekezni lehet. Hajducsek József szerint sok olyan híradás van, ami csak megijeszti az embereket.
 

- Kisgyermekes édesanyaként természetesen azt mondom, hogy "immunerősítünk", ahogy csak tudunk, szerintem ez a legfontosabb. A magunktól tehetőt úgy is megtesszük. Azt tapasztalom, hogy a különböző fórumokon sok a rémhír és a problémagenerálás – teszi hozzá Tóth Szandra.

Megelőzés, kapcsolattartás

A miskolci önkormányzat a város jegyzőjének utasítására beszerzett 800 darab szájmaszkot, fertőtlenítőszereket pedig ezres nagyságrendben rendelt, melyekből a szükséges mennyiséget kihelyezték a városháza mosdóiban és közösségi tereiben, a hivatali helyiségek kilincseit pedig folyamatosan fertőtlenítik. Ugyanakkor Miskolc város vezetése egy esetleges járványhelyzet kihirdetésében és kezelésében csak végrehajtóként, a kormány által kidolgozott akciótervnek megfelelően működhet közre a kormányzati intézkedésekkel összhangban. Ennek ellenére a város vezetése fontosnak tartja, hogy - megfelelő jelentőséget tulajdonítva az esetleges veszélyeknek - felkészült legyen bármilyen helyzet kialakulására. Ezért az egyeztetések a jövőben is folyamatosak lesznek a polgármesteri hivatal, illetve a katasztrófavédelem és a Megyei Kormányhivatal között.

A megelőzés nem változott

A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében ugyanazokat a dolgokat kell tenni, amiket az egyszerű influenza elkerülése érdekében is tennénk: mossunk kezet alaposan szappannal és meleg vízzel vagy egy alkoholalapú kézfertőtlenítővel. Kerüljük a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezést. Erősítsük immunrendszerünket.

Miskolcon is járványos vásárlás kezdődött

Úgy visznek minden tartós élelmiszert, mint a cukrot. Az elmúlt napokban a cukros, lisztes és tésztás polcok álltak üresen a nagyobb üzletekben hosszabb-rövidebb ideig, A konzervek és a levesporok is kelendőek voltak, csakúgy, mint a tartós tejek.

Olaszország, Kína?

Bárdos István, a „Menjünk világgá…!” utazási kiállítás főszervezője azt mondja, hogy nem tapasztalni pánikot, bár a híreknek egyértelműen van hatása az utazási kedvre. Talán inkább azt érezni, hogy kivárnak az utazást fontolgató miskolciak.
A helyzet jelen pillanatban elsősorban a tavasszal induló, rövidebb észak-olasz városlátogatásokat, kisebb európai körutakat érintheti. Fontos tudni, hogy aki lefoglalta a nyaralását, és esetleg bármi okból le szeretné azt mondani, a jelen állapot szerint az utazási szerződésben leírtak szerint teheti meg az abban jelzett megkötésekkel.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a programszervezők, akiknek célterületén felütötte a fejét a fertőzés - és közeli az indulás dátuma -, ki-ki a maga módján, de reagál a helyzetre. Például megadja a lehetőséget egy későbbi időpontra történő átfoglalásra.


A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében: 06-80-277-455, 06-80-277-456.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!