Ugrás a tartalomra

Koronavírusra vizsgálják a szennyvizet

minap.hu/Miskolc TV
Utoljára módosítva
2020. június 12. péntek 08:47
Miskolcon is keresik a koronavírust a szennyvízben. Ez része annak a nemzetközi vizsgálatnak, amelyben magyar kutatók is részt vesznek és összesen kilenc hazai nagyvárost érint. A szakemberek hangsúlyozzák: a szennyvíz nem fertőz, a vírus maradványait viszont ki lehet mutatni a vízből, így a rendszeres méréssel akár hetekkel előre jelezhető egy megbetegedési hullám. Az első mintavétel már megtörtént, a miskolci szennyvíz negatív eredményt mutat.
Miskolc Televízió

Több tízezer köbméternyi szennyvíz érkezik be naponta a miskolci telepre. Itt kezelik a városban és a környéken keletkező szennyvizet, amit jelenleg egy országos kutatás részeként koronavírusra is vizsgálnak. 

Fotók: Végh Csaba


- A miskolci szennyvíztelep benne van a projektben, kétheti rendszerességgel történik nyersszennyvízből pontminta jelleggel mintagyűjtés. A projekt időtartama öt hónap. A saját laboratóriumunk munkatársai veszik szabvány szerint a nyersmintát – tájékoztatott Szarka Zoltán, a MIVÍZ Kft. szolgáltatási osztályvezetője.

Kilenc hazai nagyváros szennyvíztisztítójából a nagykanizsai laborba érkeznek a minták. A kutatást a pécsi és a Pannon Egyetem az egyik olajipari részvénytársaság együttműködésével végzi. Korábban az ebola vírus, most pedig a koronavírussal kapcsolatosan is a szennyvízben talált anyagokból próbálnak következtetéseket levonni a kutatók. Azt mondják: a vírus lappangási ideje akár hét hét is lehet, a szennyvízből viszont akár napok alatt is kimutatható, ha ismét megbetegedési hullám következne.

- A projektnek az a célja az, hogy létrejöjjön egy olyan országos hálózat és figyelőrendszer, amelynek segítségével később, ha esetleg ismét erősödik a járvány, akkor sokkal hamarabb észleljük azt, ha egy-egy gócpont kialakul, és a szükséges lépéseket is hamarabb meg lehet tenni – mondta Dr. Galambos Ildikó, a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központjának kutatásvezetője. 

Kínában, az Egyesület Államokban, Hollandiában és Németországban is már voltak ilyen kutatások. A magyarországi szennyvízminta vizsgálat egy 100 ország részvételével indult, nemzetközi programhoz kapcsolódik. Az első mérések már megtörténtek, a miskolci szennyvízben egyelőre nem bukkantak a koronavírus nyomára. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!