Ugrás a tartalomra

Korszerűbb lett az urológiai ellátás a központi kórházban

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. március 31. péntek 17:25
Az egészségügyi intézmény egy korszerű vesekőzúzó gépet vásárolt, amellyel már jövő keddtől megkezdődik a betegek gyógyítása.

Fotók: Juhász Ákos

Mintegy kétszázmilliós fejlesztést hajtott végre az urológiai betegellátás területén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház. Az egészségügyi intézmény ezúttal a vesekőkezelés korszerűbb elvégzéséhez vásárolt egy modern kőzúzót, valamint a kor követelményeinek és fejlettségi szintjének megfelelő kiegészítő gép-műszereket is vásároltak.

Az újítást március utolsó napján mutatták be a sajtó képviselőinek, április 4-étől pedig már meg is kezdődik a betegek gyógyítása az új berendezéssel.

A berendezésre szükség volt, hiszen a friss adatok szerint a lakosság három-négy százalékát érintheti ez a probléma és köztük sok a kifejezetten fiatal, 20-40 év közötti felnőtt – mondta el Máté Zsolt, az urológiai osztály osztályvezető főorvosa. Hozzátette, a most üzembeállított gép a jelenleg elérhető legkorszerűbbek közé tartozik a világon.

-  A berendezésnek lényege, hogy bizonyos típusú, bizonyos nagyságú és bizonyos összetételű köveket a vesében, a húgyvezetékben, a hólyagban, a húgyhólyagban elhelyezkedő köveket műtéti eljárás nélkül tudunk apróra összezúzni, ezáltal lehetővé tenni azt, hogy spontán módon, vizelettel együtt ezek kiürüljenek – hangsúlyozta Máté Zsolt.

A műszert és a hozzá tartozó kiegészítő gépeket, valamint a kezelő kialakítását a kórház saját forrásból, több, mint 200 millió forintból valósította meg. Révész János főigazgató szerint ezzel egy komoly mérföldkőhöz értek, az elmúlt években ugyanis számos olyan tevékenységet visszaszerveztek a kórház irányítása alá, amiket korábban külső szolgáltatók végeztek. Az egyik ilyen volt a vesekő kezelés.

- A kórház egy olyan közintézmény, ami az állampolgároknak felelősséggel tartozik. És ez a felelősség arra is kiterjed, hogy képesek legyünk a feladatainkat ellátni, illetve függőségi viszonyainkat lehetőség szerint szüntessük meg. 2018 októberétől a mai napig megközelítően négy és fél év telt el. Ezalatt folyamatosan arra törekedtünk, hogy a kórház stabil lábakon álljon, illetve azokat a feladatokat, amelyeket az állam ránk ró, ezeket önállóan és saját forrásból el tudjuk majd látni. Ennek egyik fontos tényezője volt, hogy mindazokat a tevékenységeket, amelyeket korábban a kórház külső szolgáltatóval látott el, ezeket visszaszervezzük - jelentette ki.

De nem csak ez a tevékenység került vissza házon belülre – a belső betegszállítás, az étkeztetés, az orvosi gépek karbantartása, sőt a betegellátás területén például a radiológiai és a sugárterápiás ellátás is újból az intézmény üzemeltetésében működik – tette hozzá Révész János.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!