Ugrás a tartalomra

Közösségi terek létrehozása és egy civil ház felállítása a cél

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 16. péntek 16:45
Ötleteket és javaslatokat gyűjtöttek össze családbarát és inspiráló közösségi terek kialakítására egy konferencián. A határon átnyúló projekt a miskolci Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület (ERKE) és egy szlovák szervezet között valósul meg. Kétnapos online konferenciájukat péntek délelőtt kezdték el.
Fotó: Barta Róbert

Tizenöt meghívott magyar és szlovák civil szervezet hallgathatta online azt a konferenciát, amit a miskolci ERKE és határon túli partnere, a Városszépítő Egyesület a Műemlékek Felújításáért nevű szervezet rendezett hétvégére. Négy témát dolgoznak fel: Hogyan tervezzünk teret a közösség szolgálatára?, Üzemeltetési kihívások és megoldások, Mit jelent az, hogy egy tér családbarát?, illetve Hogyan mozdítja elő egy tér a kreativitást, az innovációt? 

A programról Palik Zoltán beszélt. – Egy éve indult az együttműködésünk. Már most látható, hogy sokkal találékonyabbak vagyunk együtt, mint külön-külön. A kezdeményezés ötletét a Kassa belvárosában lévő Malom-bástyát és Mária udvart magába foglaló területen megvalósuló fejlesztés adja. Ennek feltétele, hogy a tér és az egykori városfal részét képező bástya valós közösségi funkciókat kapjon. A régiónkban számos más kezdeményezésnek is célja, hogy a leromlott épületek, közterületek jól működő közösségi terekké alakuljanak át. Miskolcon többek között a Tiszti Klub felújítása, ami egy Civil Ház létesítése kapcsán jelenik meg – mondta az ERKE szakmai vezetője, aki hozzátette, a csütörtökön átadott baba-mama barát pad is része a projektnek.

A program teljes költségvetése mintegy 18 millió forint. A támogatásról Surmann Antal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Tervezési és Stratégiai Osztályának osztályvezetője beszélt. – A 2014-2020 közötti időszakban először nyílt lehetőség a Szlovákia és Magyarország közötti együttműködésekre épülő Interreg Programon belül a kisebb költségvetésű projektek támogatására. A Kisprojekt Alapot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Kassa Megyei Önkormányzat által létrehozott társulás, a Via Carpatia EGTC működteti. Ez a pályázati rendszer támogatja ezt a projektet is – mondta.

Szunyogh László, Miskolc város főépítésze szerint nem szégyen egymástól tanulni. – A rendszerváltás óta folyamatosan tanulja az önkormányzat a civil szférával való együttműködést. A miskolci városvezetés kiemelten fontosnak tartja a civilek részvételét a közügyekben. Ezt mutatja támogatásunk: egy éve még csak negyven szervezetnek biztosítottunk helyet Miskolcon, mára ez a szám már hetven felett van. Továbbá döntéshozatali mechanizmusunkba is bevonjuk őket – sorolta a főépítész.

Nagy Ákos önkormányzati képviselő szerint a civil szervezeteknek azért van jelentőségük, mert általuk ismerhetik meg a lakosság véleményét a döntéshozók. – Nem lehetünk mindennap mindenki mellett, hogy meghallgassuk őket. A civilekkel azonban kiváló kapcsolat alakult ki az évek során, amit továbbra is szeretnénk fenntartani, ötleteiket támogatni – utalt a képviselő a baba-mama barát pad átadására. 

A programban résztevők ötleteiből, javaslataiból egy javaslatsort állítanak össze, amely a civil szervezetek kezelésében álló közösségi terek fejlesztéséhez nyújthat segítséget.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!