Ugrás a tartalomra

Különdíjat nyert a Vár utcai gesztenyefasor

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 24. csütörtök 15:05
A Magyar Faápolók Egyesületének különdíját ítélték oda a Vár utcai vadgesztenyefasornak - tájékoztatta szerkesztőségünket csütörtökön a városháza. 
Fotó: Beregi László

A Magyar Turisztikai Ügynökség 29 éve szervezi meg a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt. 2022-ben a miskolci önkormányzat is jelentkezett a felhívásra a Vár utcai fasorral. Augusztusban egy neves szakmai zsűri is megtekintette a miskolci védett vadgesztenyefasort, és ők javasolták díjazásra a diósgyőri várhoz vezető sétány büszkeségét.

- Minden évben csak egy "év fasora" díjat osztanak ki, és ezt idén ugyan az Egri érsekkerti vadgesztenyefasor nyerte, de a Vár utcai gesztenyefasor is díjat kapott. A miskolci önkormányzat a Virágos Magyarország szervezőitől a napokban kapott hivatalos értesítést, amelyben arról tájékoztatták, hogy 2022-ben a Vár utcai gesztenyefasor a Magyar Faápolók Egyesületének szponzori különdíjában részesült. A felajánlott díj egy idős fa vizsgálata - számolt be a városháza. 

Fotó: Horváth Csongor

Felidézik, a Vár utcai vadgesztenyefák megmentésére tavasszal Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere, a terület önkormányzati képviselőjeként már tett javaslatot. Az önkormányzat minősített favizsgálót bízott meg, hogy minden egyes fáról szakvéleményt készítsen, majd a szakértő megállapította, hogy a vadgesztenyefasor fái gondozást és egészségügyi beavatkozást igényelnek. Ezután az önkormányzat – a nehéz gazdasági helyzet, a brutálisan megdrágult energiaárak ellenére - megteremtette a beavatkozáshoz szükséges forrást, és kiválasztották azt a minősített faápolót, aki a szerződésben megfogalmazott kritériumok szerint elvégzi azokat az ápolási munkákat, amelyekkel a fák biztonságosan megmenthetők. Jelenleg a 28 vadgesztenyefán koronakönnyítési, visszavágási, seb- és odúkezelési munkákat végeznek a hónap végéig.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!