Ugrás a tartalomra

„Legtöbb, amit a gyerekeinknek adhatunk, azok a gyökerek és szárnyak”

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 14. kedd 13:57
Gyerekzsivajtól volt hangos a miskolci MCC szombaton, hiszen a nyári szünet előtti utolsó és egyben évzáró programon vehettek részt a Középiskolás Program (KP) és a Fiatal Tehetség Program (FIT) diákjai is.
Fotó: Nagymáté Zoltán

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) időtálló és stabil értékrendet biztosít a fiataloknak, segítve őket a gyorsan változó világban, a miskolci MCC pedig nagy segítséget jelent a régióban, mert anyagi helyzettől függetlenül lehetőséget biztosít a tehetséges gyerekeknek képességeik kiibontakoztatásában – mondta ünnepi köszöntőjében Veres Pál, Miskolc polgármestere az MCC évzáró rendezvényén.

A délelőtti KP-s évzáró díszvendégeként a polgármester köszöntötte a végzős középiskolás fiatalokat, és kiemelte, az MCC fontos partnere a városnak, hiszen egy biztos pontot jelent a tehetséges fiataloknak, akik anyagi helyzetüktől függetlenül vehetnek részt az ingyenes képzéseken, programokon. Goethe szavait idézve – miszerint a „legtöbb, amit a gyerekeinknek adhatunk, azok a gyökerek és szárnyak” – a polgármester hozzátette, az itt megszerzett tudás új irányokat nyit a fiatalok számára, megerősítve a „szárnyaikat”, hogy akár a világ legtávolabbi pontjaira is eljuthassanak, de visszatérve, majd itthon kamatoztassák a tudásukat. Mint mondta, gimnázium-igazgatóként már 2015-ben is támogatta a kollégium elindulását Miskolcon – akkor még csak az általános iskolásoknak szóló FIT-programmal –, és nagyon örült, amikor 2021-ben az MCC a COVID-járvány ellenére is a bővítés mellett döntött, és elindította a városban is a Középiskolás és az Egyetemi Programot.  A kollégium azzal is nagy segítséget jelent a városnak, hogy küldetésének tekinti az épített örökségek megmentését is, hiszen ennek köszönhetően néhány éven belül Miskolc emblematikus épülete, az MCC által megvásárolt Avas Szálló is megújulhat, és visszakaphatja méltó helyét a város kulturális életében.

Konyári György, a tehetséggondozó miskolci képviselet-vezetője is elbúcsúztatta a végzősöket, akik az első középiskolás évfolyamot képviselték. Mint mondta, Miskolc büszke lehet arra, hogy az ország azon öt városa közé tartozik, ahol az MCC teljes képzési palettája megjelenik, és az általános iskolától kezdve egészen az egyetemig elkíséri a régió tehetséges fiataljait. 

A miskolci MCC küldetése – hangsúlyozta Konyári György –, hogy helyben tartsa a fiatal értelmiségi réteget, ezért az a cél, hogy – a Miskolci Egyetemmel karöltve – olyan magas színvonalú képzést biztosítsanak a diákoknak, ami miatt érdemes itthon maradni.

A Középiskolás Programban összesen több mint százharminc diák vett részt ebben a tanévben, közülük tizenöt végzős diák sikeresen elvégezte a program E-learning kurzusainak valamelyikét is, sőt, volt, aki többet is. Érdeklődésüknek megfelelően, választhattak többek között a Nemzetközi Kapcsolatok, a Modernkori Történelem, a Jog, az Íráskészség, Pszichológia vagy akár a Közgazdaságtan tématerületeiből is. A kurzusokat sikeresen teljesítők a polgármestertől és a képviselet-vezetőtől átvehették programbizonyítványaikat és jutalom-könyveiket.

Ez a nap sem telhetett el persze tudományos program nélkül: Tózsa-Rigó Attila, a Miskolci és a Debreceni Egyetem oktatója tartott érdekfeszítő, történelmi témájú előadást „Népek és kultúrák találkozása a földrajzi felfedezések idején” címmel, délután pedig Fandl Ferenc, Harsányi Attila és Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház művészei érkeztek a KP-sokhoz, hogy premier felolvasó-előadást tartsanak Zemlényi Attila és Kabai Lóránt „Vasgyári eklógák” című kortárs magyar drámájából.

De nem csak a középiskolások, a 8. osztályos FIT-esek is búcsúztak ezen a napon, akik 2018 óta voltak részesei a programnak, és akik már a negyedik csoportját alkották a miskolci Fiatal Tehetség Programnak. Az ünnepségen húsz végzős vehette át oklevelét és ajándék-tarisznyáját, 

 

További hírek

Olvasnivaló