Ugrás a tartalomra

Logisztikában is az élen

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. március 27. szerda 18:22
Idén zárul a Miskolci Egyetem logisztikai kutatásokkal, tananyag-fejlesztésekkel és cikkek írásával foglalkozó nemzetközi programja.

Raktározási feladatokkal és gyártósori programozással is megismerkedhetnek a hallgatók a Miskolci Egyetem logisztikai mintalaborjában. A logisztikai képzések és kutatások fejlesztéséhez azonban nem „csak” ez a labor járul hozzá – idén zárul le egy hároméves projekt, amiben oktatók, fiatal kutatók és doktoranduszok kaptak lehetőséget Németországban és Ausztriában logisztikai oktatások, kutatások tanulmányozására.

Fotó: Mocsári László

A grazi műszaki egyetem, a magdeburgi Fraunhofer intézet és egy luxemburgi cég mellett a Miskolci Egyetem mint koordinátor vett részt a mintegy 1 millió eurós programban, ami hozzájárult ahhoz, hogy a brüsszeli pályázatok, kutatási fejlesztési projektek nemzetközi versenyében a magyarországi felsőoktatási intézmények élmezőnyébe került a Miskolci Egyetem.

Illés Béla, a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézetének intézetigazgatója a projekt zárása alkalmával megtartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a H2020 UMi-TWINN projekt 3 évvel ezelőtt indult. – A szakmai tartalomról: konferenciákon vettünk részt, workshopokat tartottunk, szakcikkeket, tananyagokat írtunk és korszerűsítettünk. A Bosch-sal pedig egy új képzést is elindítunk a következő tanévtől – sorolta.

Deák Csaba kancellár hangsúlyozta, nemcsak az infrastruktúra és a kutatóbázis fejlődik az intézetben, a kutatásfejlesztés, a hálózatépítés területén a Miskolci Egyetem a legjobbak között van. – Ez a projekt hazánk első logisztikai tanszékén új ajtókat is kinyitott előttünk további uniós pályázati forrásokhoz, céges és egyetemi együttműködésekhez – hangsúlyozta.

Torma András rektor a Miskolci Egyetem életében jelentős projektnek nevezte a H2020-at, ami jelentősen megnövelte az intézet tudományos teljesítményét, erősítette nemzetközi kapcsolatait. – A 2014-20-as időszakban körülbelül 18 milliárd forint uniós forráshoz jutott a Miskolci Egyetem – tette hozzá.

A projekt keretében mintegy 80-90 nagyvállalattal dolgoztak együtt, köztük – Illés Béla elmondása szerint – a Bosch-sal alakult ki az egyik legjobb kapcsolat. Elhangzott, hogy a gazdaságnak és a felsőoktatásnak szorosan együtt kell működnie. Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója kiemelte: a felsőoktatási intézményekből kikerülő hallgatóknak modern tudással kell rendelkezniük, és ezért nagyon fontos, hogy a tananyagot, az elméleti tudást ki tudják egészíteni ipari környezetben elsajátított gyakorlati tudással – Ebben tudunk mi segítségére lenni az intézetnek, illetve az egyetemnek – tette hozzá. A következő évben elindít az intézmény logisztikai mérnök mesterszakon egy Ipar 4.0 folyamatmérnök specializációt is, együttműködve a Bosch-sal.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!